Érvénytelenek a PPO.hu előfizetői szerződései

A Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület álláspontja szerint a http://www.ppo.hu oldalon alkalmazott szerződéskötési eljárás nem felel meg az elektronikus úton (interneten) történő szerződéskötésre vonatkozó szabályoknak. Emiatt nem jött létre érvényes szerződés a http://www.ppo.hu weboldalon árusító kereskedő(k) és a regisztrált fogyasztók között. Szerződés hiányában a kereskedő(k) általános szerződési feltételei sem érvényesek, és a fogyasztókat nem lehet kötelezni az éves regisztrációs díj kifizetésére.

Az internetes kereskedelem az 1990-es évek végétől folyamatosan bővül Magyarországon, a fogyasztók egyre több árut és szolgáltatást vásárolnak az interneten keresztül. Minden vásárlás előfeltétele, hogy az adott kereskedő (vagy szolgáltató) és fogyasztó szerződést kössön egymással egy áru vásárlása vagy szolgáltatás nyújtása céljából. Az interneten keresztül lezajló szerződéskötések több szempontból is jelentősen eltérnek a klasszikus szerződéskötési eljárástól. Ilyen eltérés például, hogy a szerződő felek nincsenek egy időben és egy helyen jelen a szerződés megkötésekor, és hogy a szerződéskötések nagy száma miatt a kereskedők általában automatizált rendszereket használnak.

Az interneten kötött szerződésekhez kapcsolódó kérdésekkel az Európai Parlament és a Tanács 2000/31/EK irányelve foglalkozott először. Ennek az irányelvnek az alapján Magyarországon 2001 óta törvény szabályozza az interneten kötött szerződések érvényességéhez szükséges feltételeket.

A http://www.ppo.hu weboldalon alkalmazott szerződéskötési eljárás

A http://www.ppo.hu weboldalon 2004 óta lehet regisztrálni. Mivel a számítógépes rendszerek az évek során általában egyre kifinomultabbá válnak, azt feltételezzük, hogy az évek során a http://www.ppo.hu regisztrálási (szerződéskötési) rendszere is változott. Utólag rekonstruálni ezeket a változásokat gyakorlatilag lehetetlen, mert a rendszer által küldött rendszerüzenetekben nincs használható információ a szerződéskötési eljárással kapcsolatban. Azonban joggal feltételezhetjük, hogy a korábbi regisztrációs rendszerek sem működtek megfelelően, amennyiben a jelenlegi regisztrációs rendszer sem felel meg a törvényi előírásoknak.

A fogyasztók regisztrációja jelenleg 4 lépésben történik.

Első lépésben a személyes adatokat kéri el a rendszer (név, cím, telefon, e-mail, jelszó stb.). Ezek megadása után a regisztráció folytatásához  be kell jelölni a „Az Általános szerződési feltételeket (ÁSzF) elfogadom!” felirat mellett található dobozt (checkbox). Ha ezt bejelöljük, akkor kinyílik egy vékony ablak, amiben az ÁSzF található. Az ÁSzF szövegét letölteni nem lehet. Az ÁSzF ablak felett helyezték el a „regisztráció folytatása!” gombot.

Az oldal legalján egy tájékoztató van, amiben többek között az olvasható, hogy a „PPO portál használata díjköteles”. A tájékoztató azonban optikailag jelentősen el van választva a regisztrációs résztől, méghozzá úgy, hogy a gyanútlan olvasó, ha a regisztrációra figyel, ezt a tájékoztatót nagy valószínűséggel észre sem veszi. Ha valaki mégis felfigyelne a tájékoztatóra, azoknak a tekintetét egy vastag betűvel írt „*** Fontos információ! ***” felirat  tereli el, ami arra figyelmeztet, hogy bizonyos tranzakciókhoz csak magyar kibocsátású bankkártyát fogad el a rendszer. A weboldal felépítése azt a benyomást kelti, hogy a szolgáltató nem akarja egyértelművé tenni a díjfizetési kötelezettséget.

A regisztrációs eljárás második lépését a rendszer a következőképpen nevezi: „Bankkártya regisztráció (info)”. Ezen az oldalon tájékozódhatunk a bankkártya-regisztráció előnyeiről és a bankkártya-regisztráció biztonságáról. Mielőtt erről az oldalról bankkártya.regisztráció céljából továbbléphetnénk a bank „biztonságos oldalára”, ismét el kell fogadnunk az általános szerződési feltételeket, de itt már az alábbi „nyilatkozatot” várja el tőlünk a szolgáltató: „A PPO Szolgáltatás használatára vonatkozó Szerződési Feltételeket elolvastam, azokat elfogadom, azokkal egyetértek – regisztrálok, ezáltal a PPO Üzemeltetőjével Elektronikus szerződést kötök”. Az ÁSzF szövegét letölteni itt sem lehet.

A harmadik lépés a bankkártya-regisztráció, ennek során adjuk meg a bankkártya számát és a használatához szükséges információkat. Ebben a lépésben továbbá egy jelszót is megadhatunk, amit a rendszer állítólag majd minden terhelés előtt el fog tőlünk kérni. Miután minden elvárt adatot beírtunk és megnyomtuk az „elküld” gombot, elindul a „regisztrációs” folyamat, amiről a bank úgy tájékoztat, hogy „A fizetési tranzakció ellenőrzése folyamatban van”.

Arról azonban, hogy a http://www.ppo.hu weboldal használatáért fizetni kell, valójában csak a negyedik lépésben értesülünk. Ebben a lépésben választhatjuk ki három díjcsomag közül a számunkra megfelelőt. Ez az oldal optikailag ugyancsak megtévesztő módon van elkészítve, mert mindhárom díjcsomagnál a havi díj van kiemelve. Ennek alapján a legalacsonyabb osztályú díjcsomag ingyenesnek tűnik. Ezzel szemben éves regisztrációs díjat csak a legalacsonyabb osztályú díjcsomag esetén kell fizetni. Ez az információ azonban halványan és kisbetűvel van feltüntetve, ami ugyancsak azt a benyomást kelti, hogy a szolgáltató ezt az információt nem akarja a fogyasztók számára egyértelművé tenni.

A regisztrációs folyamat bármikor megszakítható. Az első lépést követően azonban felhasználónevünkkel és jelszavunkkal már be tudunk lépni a weboldal felhasználói felületére.

A regisztrációs folyamatról rendszerüzenetet csak a negyedik lépés után kapunk, az alábbi tartalommal:

Tisztelt    ,
Ön sikeresen regisztrálta magát a PPO.hu rendszerben!
– Jelen e-mail egyben az Ön és a PPO.hu portál  üzemeltetője között létrejött Elektronikus szerződés visszaigazolása.
Felhasználói név: [EMAILCIM]
Várjuk vissza oldalunkra.
FELHASZNÁLÓI E-MAIL CÍMÉVEL ÉS JELSZAVÁVAL MÁR MOST IS BELÉPHET A RENDSZERBE!
Üdvözlettel: PPO csapat
http://www.ppo.hu

A rendszerüzenethez semmilyen dokumentum nincsen mellékelve.

Az elektronikus úton történő szerződéskötésre vonatkozó szabályok

Az elektronikus úton megkötött szerződésekre a polgári törvénykönyv (Ptk.) és az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvény rendelkezései irányadóak.

A Ptk. szerint egy szerződés a felek akaratának kölcsönös és egybehangzó kifejezésével jön létre. Ennek előfeltétele azonban, hogy a felek a szerződéskötést megelőzően tájékoztatják egymást a megkötendő szerződést érintő minden lényeges körülményről.

Az internetes kereskedelemben ilyen „lényeges körülménynek” tekinthető, ha egy kereskedő egy internetes szolgáltatást csak regisztrációs díj ellenében kíván nyújtani. Az interneten számtalan olyan weboldallal találkozhatunk, ahol a regisztráció semmilyen pluszköltséggel nem jár, ezért ha egy kereskedő ettől el akar térni, akkor azt egyértelművé kell tennie.

Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról szóló törvény a Ptk. általános rendelkezéseit az alábbi feltételekkel egészíti ki. Ahhoz, hogy egy elektronikus úton kötött szerződés érvényes legyen, a kereskedő köteles az általános szerződési feltételeit a fogyasztó rendelkezésére bocsátani, úgy hogy azt a fogyasztó tárolhassa és szükség esetén előhívhassa. A kereskedő köteles továbbá előre tájékoztatni a fogyasztót a szerződéskötés technikai lépéseiről, a megkötendő szerződés alakjáról és esetleges iktatásáról, valamint a bevitt adatok javításának módjáról. Az adatok elküldése előtt pedig lehetőséget kell adnia a fogyasztóknak, hogy ellenőrizzék és szükség esetén kijavítsák a szerződés adatait.

Megfelel-e a http://www.ppo.hu jelenlegi rendszere a törvényi feltételeknek?

Nem. A http://www.ppo.hu weboldal mögött álló kereskedő egyetlen szükséges információt sem oszt meg a fogyasztókkal. A szolgáltatás díját megpróbálja elrejteni, az általános szerződési feltételeket pedig nem hagyja tárolni. Szembetűnő továbbá az is, hogy a „bankkártya- regisztrációnak” nevezett lépés megelőzi a díjcsomagok kiválasztását. Ezzel a rendszer azt a benyomást kelti, hogy a díjcsomagok kiválasztása és a bankkártya regisztrációja nem kapcsolódik közvetlenül egymáshoz. Ezt a benyomást erősíti az is, hogy a díjcsomagok kiválasztása után a rendszer nem kéri el azt a jelszót, amit a bankkártya regisztrációja során megadtunk. A bankkártya terhelése így külön engedélyezés nélkül történik. A bankkártya-regisztráció valódi célja ezért inkább az, hogy további köztes lépés nélkül le lehessen vonni a regisztrációs díjat. A regisztrációs rendszer felépítése és az információk optikai elrendezése emiatt kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a fogyasztókban egy díjmentes regisztráció érzetét keltsék.

Összefoglalás

Véleményünk szerint a http://www.ppo.hu oldalon alkalmazott szerződéskötési rendszer nem felel meg az elektronikus úton történő szerződéskötésre vonatkozó szabályoknak. Emiatt nem jött létre szerződés a http://www.ppo.hu weboldalt üzemeltető kereskedő és a regisztrált fogyasztók között. A fogyasztók tehát nem kötelesek kifizetni az éves regisztrációs díjat.

Mivel a jelenlegi regisztrációs rendszer nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért joggal lehet feltételezni azt, hogy a korábbi regisztrációs rendszerek sem működtek megfelelően.


Jogi nyilatkozat

Ennek a bejegyzésnek a célja a tájékoztatás. Ha jogi tanácsra van szüksége, kérjük, keressen fel egy ügyvédet vagy lépjen kapcsolatba az egyesülettel! 2010 © Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület

2 Responses to Érvénytelenek a PPO.hu előfizetői szerződései

  1. […] nem jött létre szerződés a http://www.ppo.hu weboldal használatára vonatkozóan, mert a weboldal technikai felépítése nem felel meg az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról szóló törvény elvárásainak (Cikk: Érvénytelenek a PPO.hu előfizetői szerződései, 2010. január 16.); […]

  2. […] tagok és az üzemeltető vállalkozások között nem jött létre érvényes szerződés (l. “Érvénytelenek a PPO.hu előfizetői szerződései“). Továbbá, ha létre is jött volna érvényes szerződés, azt nem módosíthatták volna az […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: