FAIR Guide – A nagy átverés

Információink szerint továbbra is perrel fenyegeti  a Construct Data Publishers a.s. (Sturova 4., 811 02 Pozsony, Szlovákia) azokat a kis- és középvállalkozásokat, akik kitöltötték és aláírva visszaküldték az „Exhibitors Directory for Fairs and Exhibitions” elnevezésű adatlapot.

Álláspontunk szerint a Construct Data Publishers a.s. követelése teljesen alaptalan. Minden érintett kis- és középvállalkozásnak javasoljuk, hogy ne fizesse ki a Construct Data Publishers a.s. által küldött számlákat. Egyesületünk szívesen nyújt jogi segítséget az érintett vállalkozásoknak (pitee2008@gmail.com).

1. A Construct Data Verlag AG üzleti modellje

Az akkor még ausztriai Construct Data Verlag AG több éve kezdte el üzemeltetni a „FAIR Guide” névre keresztelt internetes adatbázist. Az adatbázis célja, hogy a szakmai vásárok/kiállítások (angolul „Fair”) résztvevőinek megkönnyítse a kapcsolatteremtést és az eligazodást (angolul „Guide”) a vásárokon. Az adatbázis üzemeltetője azt a benyomást kelti, mintha a regisztráció az adatbázisba teljesen ingyenes lenne, ezzel szemben a sikeres regisztrációt követően egy több ezer euró értékű követeléssel lép fel a vállalkozásokkal szemben.

A regisztráció általában két lépésben történik. Először az adatbázis üzemeltetője valamilyen forrásból megszerzi a vállalkozások adatait  (elnevezés, székhely, telefonszám, e-mail, honlap stb.) . Ez a forrás lehet a cégbíróság, a telefonkönyv, vagy a Fair-Guide weboldalon regisztráció céljából létrehozott adatlap.

Ezt követően az adott vállalkozás postai úton megkapja az „Exhibitors Directory for Fairs and Exhibitions” vagy hasonló nevű angol nyelvű adatlapot, amin már fel vannak tüntetve a vállalkozás alapadatai. Az üzemeltető kéri, hogy a vállalkozás ellenőrizze a felvett adatokat, és aláírva küldje vissza az adatlapot az üzemeltetőnek.

Az adatlap felépítése is azt a benyomást kelti, mintha egy egyszerű és költségektől mentes „adategyeztetésről” lenne szó. Valójában viszont az adatlapon apró betűvel fel van tüntetve egy angol nyelvű rendelés (order), ami az adatbázis használatát 3 éven keresztül több ezer euró értékben határozza meg.

Akinek a figyelme elsiklik az apró betűs rész felett, és aláírva visszaküldi az adatlapot, az  rövid időn belül kap egy ezer eurót meghaladó számlát a Construct Data Verlag AG-tól az első éves regisztrációs díjról. Aki nem reagál, annak a „tartozása”  három év után több ezer euróra emelkedik.

2. Mit lehet tenni?

A követelés meggyőződésünk szerint teljesen jogtalan. Egyetlen regisztrált vállalkozásnak sem szabadna kifizetni a követelt összeget. Ezt az álláspontunkat támasztják alá az Ausztriában és Németországba lefolytatott bírósági eljárások, amelyekben a Construct Data Verlag AG követelését elutasították. Minden bizonnyal ezek a bírósági eljárások is szerepet játszottak abban, hogy a Construct Data Verlag AG Ausztriából Szlovákiába tette át székhelyét, és nevét Construct Data Publishers a.s.-ra módosította.

Construct Data Publishers a.s. magabiztos magyarországi fellépése annak köszönhető, hogy a magyarországi bíróságokhoz eddig nem jutott el a külföldi eljárások híre, ezért a Construct Data Publishers a.s. bízik abban, hogy tovább folytathatja tevékenységét Magyarországon.

Javasoljuk minden magyarországi kis- és középvállalkozásnak, hogy ne fizesse ki a Construct Data Publishers a.s. által követelt összeget. Szükség esetén egyesületünk jogászai is szívesen segítséget nyújtanak.

3. Vissza lehet-e követelni a már kifizetett összeget?

Ha már egy vállalkozás kifizette a követelt összeget, akkor azt elvben vissza lehet követelni. Az ilyen eljárásra nemzetközi példát eddig még nem találtunk, de a jogtalan követelés kiegyenlítése a  magyar Ptk. szerint jogalap nélküli gazdagodásnak minősülhet. Egyesületünk szívesen segít próbapert indítani, ha egy kárt szenvedett vállalkozás vissza szeretné szerezni a pénzét.

4. Összefoglaló

A „FAIR Guide” internetes adatbázis használatáért az adatbázis üzemeltetője, a szlovákiai Construct Data Publishers a.s. pénzt követel. Az adatbázis üzemeltetője szándékosan megtévesztette a regisztrált vállalkozásokat, amikor a bejegyzett adatok ellenőrzését kérte. Az adatlap aláírása és visszaküldése nem alapozza meg a  Construct Data Publishers a.s. követelését, ezért az esetenként több ezer eurós számla kifizetését nem javasoljuk. Egyesületünk jelenleg is segítséget nyújt olyan vállalkozásoknak, akik regisztráltak a „FAIR Guide” weboldalon. Szükség esetén további vállalkozásoknak is szívesen segítünk (pitee2008@gmail.com).


Jogi nyilatkozat

Ennek a bejegyzésnek a célja a tájékoztatás. Ha jogi tanácsra van szüksége, kérjük, keressen fel egy ügyvédet vagy lépjen kapcsolatba az egyesülettel. 2010 © Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület

Reklámok

One Response to FAIR Guide – A nagy átverés

  1. […] nálunk, hogy vajon az “FAIR Giude”-dal kapcsolatos  álláspontunk (“FAIR Guide – A nagy átverés” 2010. május 5, “FAIR Guide – Javasoljuk, hogy törölje az adatait” 2010. […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: