PPO – Levél a Heves Megyei Bírósághoz és Ügyészséghez

Eredeti cikk:  https://pitee.wordpress.com/

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Márciusban az Investech Kft. áthelyezte székhelyét Budapestről Heves városba. A Heves Megyei cégbíróságon bejelentett új cím: „3360 Heves, 029/6 Hrsz.” (Cégközlöny 2010.5.13, 19. szám 62780. oldal). A székhelyen kívül másik cím nincs a cégjegyzékben feltüntetve, ezért a Cégtörvény (Ctv. 2006/V) alapján feltételezhetjük, hogy a bejelentett székhely egyben a „a központi ügyintézés helye” is (Ctv. 7.§ 1. bek. 5. mondat).

Vajon hogyan fordulhatott elő, hogy egy cégbíró ezt az új címet bejegyezte?

A Cégtörvény szerint egy vállalkozás székhelyének két alapvető funkciója van:

1.         postai küldemények átvételének a helye;

2.         a központi ügyintézés színhelye.

Álláspontunk szerint az Investech Kft. bejelentett hevesi székhelye ezek közül egyik funkciót sem képes betölteni. Az eljáró cégbírónak pedig már a bejelentés során fel kellet volna hogy tűnjön, hogy a székhely bejelentése nem felel meg a törvényi követelményeknek.

ad 1.         A postai küldemények átvételének a helye

A postai küldemények kézbesítése érdekében a Ctv. 31.§-a úgy rendelkezik, hogy a vállakozás székhelyét a „az irányítószám, helység, utca, házszám, emelet, ajtószám (vagy helyrajzi szám) feltüntetésével kell megjelölni”.

A Magyar Posta Zrt. általános szerződési feltételeihez csatolt “Küldeményforgalmi Üzletszabályzat” 5.1.2.3 pontja szerint, “a helyrajzi szám nem tekinthető a küldemény címhelyének. Amenynyiben az ilyen címzéssel feladott küldemény címzettje egyértelműen nem azonosítható be, a küldeményt a posta kézbesíthetetlenként kezeli, azt „cím elégtelen” ok megjelölésével a küldemény feladójának visszaküldi” (http://posta.hu/kepek/upload/2009-12/USZtorzs_201001.pdf).

A cégbíró által bejegyzett székhely tehát sem a Ctv. előírásainak sem a Posta üzletszabályzatának nem felel meg, és nyilvánvalóan alkalmatlan postai kézbesítés céljára. Vajon kért-e hiánypótlást az eljáró cégbíró annak érdekében, hogy meggyőződjön arról, hogy a megadott címhez valóban nem tartozik utcanév és házszám? Ha pedig meggyőződött arról, hogy a székhelyet nem lehet máshogy körülírni, akkor felmerült-e benne a gondolat, hogy egy mindentől távol eső telekre nem szokás működő cégeket áthelyezni, emiatt szükséges lenne a székhelymódosítást a felügyelő szervekkel ellenőriztetni?

Kérjük tájékoztassanak minket, miért nem utasították el a székhely bejegyzését a Ctv 31.§-a való tekintettel.

ad 2.         A központi ügyintézés színhelye

A cég székhelye a központi ügyintézés céljából használt irodájának a helye. A Ctv. szerint iroda csak ott lehet, ahol megfelelő infrastruktúra áll rendelkezésre, többek között, az „üzleti és hivatalos iratok átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása céljából” (Ctv. 7. § (1) bekezdés).

 Egy károsult eljutatta egyesületünkhöz Heves város helyrajzát, amin a 029/6-os számú telek a Lehel utca és Erdélyi utca mellett megtalálható (a helyrajzot mellékeltük ehhez a levelünkhöz). Egy másik károsult pedig fényképeket küldött arról az épületről, amelyik az Investech Kft. állítólagos székhelye (a fényképeket mellékeltük ehhez a levelünkhöz). A fényképek egyértelműen igaztolják azt a feltételezésünket, hogy a bejelentett székhelyen normális irodai ügymenet nem lehetséges. A ház egy elhagyatott iparterületen áll. Az ablakai be vannak törve, az ajtón lakat, körülötte mindent benőtt a gaz. Cégtáblát sehol sem látni. A területen az Investech Kft. soha nem folytatott semmilyen tevékenységet. A terület gondnoka még soha nem hallott az Investech Kft-ről.

Kérjük tájékoztassanak minket, miért nem utasították el a székhely bejegyzését a Ctv Ctv. 7. § (1) bekezdésére tekintettel.

 3.         Vannak-e egy valótlan tartalmú bejelentésnek következményei?

Az épület láttán és a bejelentett „cím“ ismeretében számunkra nyilvánvaló, hogy az Investech Kft. valótlan bejelentést tett a cégbírósághoz, amikor azt állította, hogy áthelyezte a székhelyét. A társaság ügyvezetőinek feltehetőleg soha nem állt szándékában elhagyniuk a „1141 Budapest, Bonyhádi u 49/B. 3. em. 13.“ címen található székhelyet. Erre utal az Investech Kft. weboldala is, amelyiken még július elején is ez a cím volt olvasható.

Egyesületünk kéri a Heves Megyei Cégbíróságot és az Heves Megyei Ügyészséget, hogy ellenőrizzék, vajon valóban a 3360 Heves, 029/6 Hrsz. címen zajlik-e az Investech Kft központi ügyintézése, és ha nem akkor kezdeményezzék a székhelyáthelyezési végzés visszavonását vagy megsemmisítését, valamint a valótlan tartalmú beadvány szerzőinek a felelősségre vonását.

A Heves Megyei Ügyészséget pedig külön kérjük, hogy vizsgálja meg mi lehetett a célja a székhely névleges áthelyezésének. Álláspontunk szerint a társaság ügyvezetői a székhelyáthelyezési kérelemmel valójában a cégbíróságot és a hitelezőket akarták félrevezetni, azért hogy a társaság ellen esetleg indítandó végrehajtások során ne lehessen a társaság vagyonát lefoglalni.

Kérjük tájékoztassanak minket arról milyen lépéseket szándékoznak tenni (1) a cég adatainak a helyreigazítása, (2) a törvényes állapot helyreállítása és (3) a valótlan tartalmú bejelentés benyújtói ellen.

Válaszukat várva maradunk tisztelettel:

Az egyesület titkára


Mellékletek:

1.  Heves város helyrajza

Teljes rajz: http://www.heves.hu/images/letoltes/telepulesrendezes/szabterv_belt.pdf

Kivonat 029/6:

2. Fényképek az Investech Kft állítólagos székhelyéről

 


Jogi nyilatkozat

Ennek a bejegyzésnek a célja a tájékoztatás. Ha jogi tanácsra van szüksége, kérjük, keressen fel egy ügyvédet vagy lépjen kapcsolatba az egyesülettel! 2010 © Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület

3 Responses to PPO – Levél a Heves Megyei Bírósághoz és Ügyészséghez

  1. […] összehasonlítjuk az eredeti beadványunkat az bíróság válaszával, akkor számunkra az az egyik feltunő különbség, hogy a mi […]

  2. […] A Heves Megyei Főügyészség 2010. szeptember 15-án válaszolt a 2010. augusztus 10-én elküldött levelünkre. […]

  3. […] PPO – Felszámolási eljárás indult az Investech Kft ellen Eredeti cikk:  https://pitee.wordpress.com/ […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: