Érvénytelen Devizahitel-Szerződések

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapest, 2011. november 23. Download

Fizetési felszólítás az OTP-nek a nem megfelelő tájékoztatás miatt

A 2008-ban alapított Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület fizetési felszólítást küldött az OTP Bank Nyrt.-nek, melyben egy az Egyesület által képviselt fogyasztó devizahitel-szerződésének semmissége mellett érvel. Amennyiben az Egyesület érvelése megalapozott, semmisnek bizonyulhat a Magyarországon 2000-2009 között megkötött devizahitel-szerződések jelentős része.

A 2008-ban alapított Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület fizetési felszólítást küldött az OTP Bank Nyrt.-nek, melyben egy az Egyesület által képviselt fogyasztó devizahitel-szerződésének semmissége mellett érvel. Az Egyesület érvelése szerint a bank nem tájékoztatta megfelelően a fogyasztót a szerződéshez kapcsolódó valamennyi díjról és költségről, így a bank megszegte a hitelintézetekről szóló törvény 2000-2009 között hatályban lévő rendelkezéseit.

A törvényi előírás szerint a hitelnyújtóknak üzletszabályzataikban, hirdetményeikben és az egyedi hitelszerződésekben kellett tájékoztatniuk a hitelfelvevőket a fogyasztási, lakossági hitelszerződésekkel kapcsolatos összes költségről. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének interneten is elérhető dokumentumai bizonyítják, hogy a devizahitelekhez kapcsolódik egy speciális költség, amelyet „árfolyamrésnek” neveznek. Az eljárás tárgyát képező lakossági fogyasztási hitelszerződés esetében az árfolyamrés 1%-volt, de ennek értékéről a bank nem tájékoztatta a fogyasztót az egyedi hitelszerződés megkötésekor, ezzel megszegve a törvényi előírásokat.

A hitelintézeti törvény szerint az a lakossági fogyasztási hitelszerződés, amely nem tartalmazza a szerződéshez kapcsolódó összes költséget, automatikusan semmisnek minősül. Mivel a szóban forgó szerződés nem tartalmazza az árfolyamrés mértékét, az Egyesület felszólította az OTP Bank Nyrt.-t, hogy fizesse vissza a fogyasztónak az elmúlt években levont törlesztő részleteket.

A Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület honlapján közzétett jogi elemzés öt másik nagy magyarországi hitelintézet 2000-2009 között megkötött devizahitel-szerződéseit vizsgálva megállapítja, hogy a vizsgált devizahitel-szerződések közül egy sem tartalmazta az árfolyamrés mértékét. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az Egyesület érvelése megalapozott, a Magyarországon ebben az időszakban kötött devizahitel-szerződések jelentős része semmisnek bizonyulhat.

A Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület részletes érvelése elolvasható az Egyesület honlapján, a www.pitee.org címen.

További információ és sajtókapcsolat: press@pitee.org

Download Töltse le ezt a sajtóközleményt PDF formátumban.


ELEMZÉS:

Fogyasztóvédelmi Elemzés a Hitelintézetek és Pénzügyi Vállalkozások Devizahitelezési Gyakorlatáról 2000–2009
(4,5 MB)

One Response to Érvénytelen Devizahitel-Szerződések

  1. […] érvek alapján közérdekű keresetet indítottunk az OTP Bank Nyrt ellen valamint felvállaltuk egy fogyasztó jogi képviseletét ugyancsak az OTP Bank Nyrt-vel szemben. A folyamatban lévő eljárásokról weboldalunkon mindenkit tájékoztatunk. Share […]

%d blogger ezt szereti: