Közérdekű kereset az OTP Bank Nyrt. ellen

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapest, 2011. november 23. Download

Közérdekű kereset az OTP Bank Nyrt. ellen az egyoldalú szerződésmódosítások érvénytelenné nyilvánítása érdekében

A mai napon a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület közérdekű keresetet nyújtott be az OTP Bank Nyrt. ellen, mert a bank 2000-2009 között olyan egyoldalú szerződésmódosításra feljogosító általános szerződési feltételeket használt, amelyek nem feleltek meg a hitelintézetekről szóló törvény rendelkezéseinek.

A fenti időszakban az OTP Bank egy rövid felsorolással – egy ún. „oklista“ formájában – nevezte meg azokat a körülményeket, amelyek változása esetén élni kívánt az egyoldalú szerződésmódosítás jogával.

Az elmúlt években több állami szerv is úgy ítélte meg, hogy az általános szerződési feltételek „oklista” formájú megfogalmazása nem felelt meg a jogszabályoknak (pl. Gazdasági Versenyhivatal, Lakossági Pénzügyi Szolgáltatásokat Vizsgáló Szakértői Bizottság, Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa).

Az OTP Bank által alkalmazott, „oklista” formájú kikötés továbbá ellentétes a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének 9/2006-os ajánlásával, valamint a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának 2011. szeptember 27-én kelt ítéletével.

Az Egyesület beadványában arra kéri az illetékes bíróságot, hogy erősítse meg az állami szervek által korábban már megfogalmazott kritikákat az „oklista” formájú kikötésekkel szemben, és nyilvánítsa érvénytelenné az OTP Bank által alkalmazott „oklista” formájú általános szerződési feltételt.

A Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület 2008-ban alakult. Az Egyesület célja, hogy közérthetően tájékoztassa a fogyasztókat az aktuális jogi kérdésekről, valamint gyakorlati segítséget, illetve jogi védelmet nyújtson a bajba jutott fogyasztóknak. Az Egyesület által a devizaalapú hitelszerződések témájában készített részletes elemzés elérhető az Egyesület honlapján, a www.pitee.org címen.

Sajtókapcsolat: press@pitee.org

Download Töltse le ezt a sajtóközleményt PDF formátumban!


ELEMZÉS:

Fogyasztóvédelmi Elemzés a Hitelintézetek és Pénzügyi Vállalkozások Devizahitelezési Gyakorlatáról 2000–2009
(4,5 MB)

3 Responses to Közérdekű kereset az OTP Bank Nyrt. ellen

  1. […] Az elmúlt napokban több levélíró is kérte, hogy tegyük közzé az OTP Bank Nyrt. egyoldalú szerződésmódosításai ellen benyújtott közérdekű keresetünket (Sajtóközlemény – Közérdekű kereset az OTP Bank Nyrt. ellen). […]

  2. […] Sajtóközlemény: Közérdekű kereset az OTP Bank Nyrt. ellen (2011. november 23.) […]

  3. […] Sajtóközlemény: Közérdekű kereset az OTP Bank Nyrt. ellen (2011. november 23.) […]

%d blogger ezt szereti: