Tájékoztató a változásokról

Kedves Érdeklődők!

Az elmúlt hetekben sokat gondolkodtunk azon, hogyan vigyük tovább a hitelkárosultak ügyét. Tavaly óta elárasztanak minket a levelek és a hitelszerződések, és már közel három százan töltötték ki a devizahitelekkel kapcsolatos jogvédelmi adatlapunkat.  Örülünk ennek a bizalomnak, de egyre nehezebben bírkozunk meg a ránk bízott feladatokkal. Egyre több a megválaszolatlan levél a postaládánkban, és egyre több időt kell esténként az egyesület dolgaira fordítanunk. Az a módszer, ahogy eddig dolgoztunk tovább nem fenntartható.

Amikor ebbe a munkába belevágtunk azt reméltük, hogy biztosítani tudjuk az egyesület működését önkéntes adományokból. Ma már nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy ez illúzió volt. Eddig közel 50 fogyasztónak nyújtottunk támogatást a hitelszerződésével kapcsolatban, de ezeknek a fogyasztóknak csak a töredékétől kaptunk önkéntes adományt.

Annak érdekében, hogy a munkánk minősége ne szenvedjen csorbát, továbbá hogy az egyesület működését hosszú távon is fenn tudjuk tartani az alábbi változásokat vagyunk kénytelenek bevezetni:

  1. Továbbra is támogatjuk azokat a fogyasztókat, akiktől 2012. január 27-ig önkéntes adományt  kaptunk. A segítségünk számukra a bankokkal folytatott levelezés során ingyenes.
  2. Egyéni jogsegélyt ezentúl csak költségtérítés ellenében vállalunk. Ez vonatkozik azokra a fogyasztókra, akik már korábban is kapcsoltaba léptek velünk, de eddig nem küldtek önkéntes adományt. A költségtérítéssel kapcsolatos információkat itt lehet megtalálni: Egyéni jogsegély.
  3. Az egyesületünk törvényes felhatalmazása alapján, lehetőséget teremtünk “közös kereset” indítására. A közös kereset indításával kapcsolatos információkat itt lehet elolvasni: Közös kereset.
  4. Postacímünk ismét működik, de kérünk mindenkit, hogy ha lehet NE küldjön postai küldeményt, mert a postára járás, a küldemények szortírozása és a szerződések digitalizálása sok időt és energiát vesz igénybe. Az energiánkat viszont szeretnének a szakmai munkára fordítani.

Ami a jogi helyzetet illeti, továbbra is meg vagyunk győződve arról, hogy a bankok hitelszerződéseit sikeresen meg lehet támadni. Az elmúlt napok hírei is alátámasztják ezt a meggyőződésünket, mert úgy tűnik a bíróságok is kezdik átvenni a fogyasztóvédelmi elemzésünkben megfogalmazott érveket (Pert vesztett az OTP: devizahitel kezelési költsége nem lehet devizábanIsmét bukott az egyoldalú banki szerződésmódosítás).

Ennek ellenére még sok munka áll előttünk, mert a PSZÁF továbbra is védi a bankok érdekeit, és mert az elsőfokú bírósági ítéleteket meg kell majd védeni a  fellebbezési és felülvizsgálati eljárások során. Továbbá szeretnénk megoldást találni azoknak a fogyasztóknak a helyzetére is, akiknek a a szerződését már felmondta a bank, mert nekik nincs idejük a bankkal folytatott levelezésre és pereskedésre. Végezetül dolgozunk egy olyan megoldáson is, ami lehetővé tenné, hogy minimális bírósági illeték ellenében egyedi pert lehessen indítani a bankok ellen. Úgy gondoljuk, hogy ez lenne a legjobb megoldás a legtöbb fogyasztó számára.

Az elmúlt hetek működési zavaraiért elnézést kérünk! Örülnénk, ha ezen túl is megtisztelnének minket a bizalmukkal! Továbbra is megteszünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy fogyasztói jogaink érvényesüljenek.

A közös kereset lehetőséget teremt alacsony költséggel és alacsony perkockázattal aktívan fellépni a bankok ellen. Együtt perelni biztonságosabb mint külön-külön.

Kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésre!

Üdvözlettel
PITEE

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt szereti: