PSZÁF-LEAKS! – Dr. Szász Károly levélben javasolta az önkormányzatok adósságait a bankokra terhelni?*

Egy ismeretlen PSZÁF munkatárs eljuttatta hozzánk a PSZÁF elnökének egyik levelét, amit Orbán Viktornak küldött. A levélben a PSZÁF elnöke arról ír, hogyan lehet kényszeríteni a bankokat az önkormányzatok adósságainak átvállalására.

Kérjük, olvassa el, a PSZÁF elnökének levelét, és akkor megérti, hogy a bankok miért nem fejtenek ki jelentősebb ellenállást a kormányfő legújabb ötlete ellen.


Email:

— Továbbított levél —
Felado: szasz.karoly@pszaf.hu
Cimzett: orban.viktor@miniszterelnok.hu
Datum: 2012.11.08, 10:21
Tárgy: Re: Re: Re: Re: Re: Bevételi források növelése

Tisztelt Miniszterelnök úr, Kedves Viktor,

2010-ben én javasoltam azt a törvénymódosítást ami megszüntette a deviza alapú ingatlanhitelek esetében a vételi és eladási árfolyam számítását. (Elkészült a PSZÁF-javaslat a devizahitelek középárfolyamhoz kötéséről, 2010.08.02)

A javaslatom célja az úgynevezett “árfolyamtrükk” alkalmazásának a megszüntetése volt. Az “árfolyamtrükk” az a törvényi kiskapu volt, aminek a segítségével a bankok észrevétlenül tudták egyoldalúan növelni a fogyasztók terheit. Az árfolyamtrükkről részletesen, többek között, a Magyar Nemzet is beszámolt (Véget ér majd az árfolyamjáték, 2010.08.28).

A Pénzügyi Békéltető Testület 2012. augusztus 24. napján kelt határozata (H-PBT-H-2079/2012) rávilágít a bankok törvénytelen gyakorlatára, és mint kiderült, az árfolyamok manipulálása, pontosabban a vételi és eladási árfolyamok közötti “árfolyamrés” költségvonzata miatt, a devizahitel-szerződések semmisek.

Bocs, hogy ezt eddig nem vettük észre!
Shit happens. [Magyarul: “Elkúrtuk”, A szerk.]

Ugyanakkor, meggyőződésem, hogy minden helyzetből meg kell próbálni kihozni a legjobbat. Javaslom ezért, hogy a kialakult helyzetet használjuk fel a bevételi források növelésére. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha újabb terheket hárítunk a bankokra. Ott vannak például az eladósodott önkormányzatok. Kötelezheted a bankokat arra, hogy vállalják át az önkormányzatok adósságait is. Ha a bankok ez ellen tiltakoznának, akkor felvázoljuk nekik, hogy az alternatíva az, hogy bedöntjük a devizahitel-portfóliójukat.

Ezzel a módszerrel két legyet üthetünk egy csapásra: elvehetünk még több pénzt a bankoktól, és lassan rávehetjük a nemzetközi tulajdonosokat arra, hogy vonuljanak ki az országból.

Ha bármilyen kérdésed van a fentiekkel kapcsolatban, akkor hívj fel nyugodtan.

Üdvözlettel, hű köztisztviselőd

Károly


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


Sikertortenet a PSZAF munkaja
*Helyesbítés: Tisztelt Olvasók!

A fenti, bizonyítéknak szánt levelet nem Dr. Szász Károly írta, hanem mi találtuk ki. Egyelőre nincsen a PSZÁF-nál olyan munkatárs, aki Bradley Manning vagy Julian Assange által inspirálva feltárná a nyilvánosságnak a PSZÁF-nál zajló törvénytelenségeket. Abban viszont bizonyosak vagyunk, hogy egy ehhez hasonló levelet a PSZÁF elnöke bármikor megírhatna a kormányfőnek. A PSZÁF ugyanis hetek óta hallgat arról, hogy az elmúlt években a felügyeleti ellenőrzések során miért nem tűnt fel, hogy a bankok eltérő módon számították ki a devizahitel-szerződésekben feltüntetett THM értékét (PSZÁF – Hallgat mint süket disznó a búzában). A hibás THM számítások miatt, minden bizonnyal, több ezer devizahitel-szerződés semmis. 

A PSZÁF hallgatását, kívülállóként, kétféle képen lehet értelmezni. A PSZÁF hallgatásának az oka lehet a PSZÁF vezetőjének szakmai felkészületlensége vagy a korrupció.

Számunkra a korrupció gyanúját veti fel az, hogy a kormány néhány héten belül két olyan intézkedést is bejelentett, amelyik növeli a bankok terheit. A bankok viszont a két intézkedésre csak gyámoltalan kardcsörtetéssel reagálnak.

Ha minden a kormány tervei szerint alakul, akkor a parlament egy évvel meghosszabbítja a bankadót, és ráterheli a bankokra az  önkormányzatok adósságainak egy részét is. Egy jogállamban ezek az intézkedések teljesen elfogadhatatlanok. Egy jogállamban ezek ellen az intézkedések ellen a bankok a legvehemensebben tiltakoznának.

Emlékszik még bárki arra a kormányzati álláspontra, miszerint a végtörlesztést követően a bankrendszert tovább terhelni nem lehet?

Nyilvánvalóan a kormány most már nem gondolja úgy, hogy a bankrendszert tovább terhelni nem lehet. Valószínűleg a THM számítások körüli bizonytalanságok is közrejátszottak abban, hogy a bankok újabb terheket kapnak a nyakukba.

2 Responses to PSZÁF-LEAKS! – Dr. Szász Károly levélben javasolta az önkormányzatok adósságait a bankokra terhelni?*

  1. […] PSZÁF-LEAKS! – Dr. Szász Károly levélben javasolta az önkormányzatok adósságait a bankokra… (2012. november 12.) […]

  2. […] PSZÁF-LEAKS! – Dr. Szász Károly levélben javasolta az önkormányzatok adósságait a bankokra… (2012. november 12.) […]

%d blogger ezt szereti: