Indítson PBT eljárást a bankja ellen! (2. rész) – Számítsa ki a szerződese THM-jét!

A közelmúltban hírt adtunk arról, hogy hibásak a bankok THM számításai. Van ugyanis egy olyan érték, amit egyes bankok figyelembe vettek a devizahiteleik THM számításai során más bankok pedig nem (Az OTP Bank vagy a K&H Bank devizahitelesei menekülnek-e meg a bankok szorításából?). Tekintettel arra, hogy a THM számítás módját jogszabály rögzítette, felmerül a kérdés, hogy vajon melyik számítási mód volt a megfelelő. Egyesületünk erre a kérdésre keresi a választ, eddig eredménytelenül. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) össze-vissza beszélnek, amikor feltesszük nekik ezt a kérdést, pedig azt gondolhatnánk, hogy nekik törvényi kötelességük lenne erre a kérdésre egyértelmű választ adni. A PSZÁF és a PBT viselkedése nyilvánvalóvá teszi, hogy ezek a szervezetek alkalmatlanok a rájuk bízott feladatok ellátására, és tevékenységükkel rombolják az emberek demokráciába vetett hitét (PSZÁF – Hallgat mint süket disznó a búzában).

Annak érdekében, hogy mindenki a saját devizahitele alapján megtapasztalhassa mennyire  önkényes a PBT ítélkezési gyakorlata,  október elején közzétettünk két beadványt, amivel egy PBT eljárást lehet kezdeményezni (Indítson PBT eljárást a bankja ellen! (1. rész) – Beadványok) Azóta kb. másfél hónap telt el, aki akkor beküldte a “fogyasztói panaszt” a bankjához, az mostanság kaphatja meg a panaszra érkező választ, amit aztán tovább küldhet – a PBT-hez címzett beadvánnyal együtt – a PBT-hez.

Ebben a bejegyzésben elmagyarázzuk, hogyan tudja ellenőrizni a szerződésében feltüntetett THM értékét. Egy nyomtatvány segítségével összegyűjtheti a THM számításhoz szükséges adatokat. Az adatok alapján pedig egy online hitelkalkulátor kiszámíthatja Önnek a szerződése valódi THM-jét.

Download PITEE-THM-Szamitas-Adatlap.pdf (76KB)

1. Gyűjtse össze a THM számításhoz szükséges adatokat!

A THM kiszámításához szükséges adatokat a bankjának a weboldalán valamint a deviza-hitelszerződésében találja.

1.1. Deviza átváltási árfolyamok

Nézze meg, hogy melyik nap kötötte a deviza-hitelszerződését és keresse meg a bankjának weboldalán az aznapi árfolyamokat!

 • Szerződéskötés napja
 • Deviza-vételi árfolyam a szerződéskötés napján
 • Deviza-eladási árfolyam a szerződéskötés napján

1.2. A hitelszerződésében található adatok

Olvassa el a deviza-hitelszerződésének első néhány oldalát és gyűjtse ki az alábbi adatokat:

 • A hitel összege forintban
 • Futamidő, hónapban
 • Türelmi idő, hónapban
 • Ügyfél által fizetendő éves kamat
 • Éves kezelési költség
 • A folyósításkor fizetendő egyszeri költség (pl. folyósítási díj, hitelkeret beállítási jutalék, ingatlan értékbecslés díja, lakásépítéseknél a helyszíni szemlék díja, stb.)

Figyelem! A devizahitel-szerződések tartalmazhatnak a felsoroltakon kívül további költségeket is, mint pl. késedelmi kamat, biztosítási díj, szerződés-módosítási díj, de ezeket a költségeket a THM számítása során nem lehet figyelembe venni!

THM-Rendelet 8.§ (2) A THM számításánál nem vehető figyelembe:
a) a prolongálási költség,
b) a késedelmi kamat,
c) az egyéb olyan fizetési kötelezettség, amely a szerződésben vállalt kötelezettség nem teljesítéséből származik,
d) a biztosítási és garanciadíjak, valamint
e) az átutalási díjak.
(l. 41/1997. (III. 5.) Korm. rendelet)

1.3 A törlesztőrészletek során fizetendő kezelési költség számításának az alapja

A kezelési költség számításának három lehetséges módja van. A három módszer között az eltérés az, hogy melyik összeg a kezelési költség számításának az alapja.

 • A teljes hitelösszeg;
 • Az ügyfél év elején fennálló tőketartozása;
 • Az esedékes törlesztőrészlet.

Az, hogy melyik bank, melyik módszert alkalmazza jobb esetben kiderül a devizahitel-szerződésből. Rosszabb esetben meg kell keresni az adott bank általános szerződési feltételeiben (ÁSZF). Azt javasoljuk, hogy ha nem találja az egyedi szerződésében, akkor előbb érdeklődjön a bankfiókjában és csak ha ott nem kap választ kezdje el böngészni a bankjának az ÁSZF-jét.

Ha bármelyik adattal kapcsolatban segítségre van szüksége, kérjen felvilágosítást a bankfiókjában!

Download PITEE-THM-Szamitas-Adatlap.pdf (76KB)


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


2. Online Hitelkalkulátor

Miután összegyűjtötte a szükséges adatokat, nyissa ki a PSZÁF hitelkalkulátorát, és írja be az adatokat a megfelelő helyre, majd nyomja meg a zöld “számol” gombot.

PSZÁF Hitelkalkulátor

A THM számítás eredménye pedig majd így néz ki:

A THM értékét, valamint “a tőkére jutó árfolyamrés miatti költség” értékét pirossal jelöltük.

3. A kapott eredmények lehetséges értelmezése

Hasonlítsa össze a szerződésében szereplő THM értéket a számítás alapján kapott THM értékkel.

3.1. Ha a két THM egyezik

Ha a két THM egyezik, akkor az Ön bankja figyelembe vette a THM számítása során az árfolyamrés értékét.

Az Ön hitelszerződése azért semmis, mert a hitelszerződése nem tartalmazza az árfolyamrés értékét (Hpt. 213. § 1. bek. c) pont).

3.2. A két THM értéke eltér egymástól

3.2.1 Ellenőrizze, hogy helyes adatokat gyűjtött-e össze az adatlap segítségével (l. fent 1. pont).

3.2.2 Ha a szerződésben feltüntetett THM értéke alacsonyabb a számítás eredményénél

Végezze újra a THM számítást úgy hogy azonos értékeket ad meg a deviza-vételi és a deviza-eladási árfolyamoknál. Ha azonos értéket ad meg, akkor a számítás során az árfolyamrés értéke 0% lesz. Ha az így elvégzett számítás után a két THM érték egyezik, akkor az Ön hitelszerződése azért semmis, mert a hitelszerződése nem tartalmazza megfelelő THM értékét, mert a bank a számítás során az árfolyamrést figyelmen kívül hagyta (Hpt. 213. § 1. bek. b) pont).

3.2.3 Ha a két THM értéke az újraszámítás után is eltér, akkor a bankjától el kellene venni a működési engedélyt, mert még arra sem képes, hogy THM-et számítson.

Mindenkinek jó THM számítást kívánunk!

Ha van kérdése, forduljon a bankjához, vagy a Pénzügyi Békéltető Testülethez, nekik törvényi kötelességük a kérdéseket megválaszolni. Hozzánk, ha lehet, akkor csak a legvégső esetben forduljon, mert a mi kapacitásaink végesek.

Javasoljuk, hogy a THM számítások eredményét nyomtassa ki, a kapott grafikonokkal és táblázattal együtt!

Sikertortenet a PSZAF munkaja

2 Responses to Indítson PBT eljárást a bankja ellen! (2. rész) – Számítsa ki a szerződese THM-jét!

 1. […] már ellenőrizte a saját devizahitel-szerződésében a THM számítást (Számítsa ki a szerződese THM-jét!), az láthatja, hogy a bankok a legtöbb esetben figyelembe vették az árfolyamrés értékét a […]

 2. […] már ellenőrizte a a saját devizahitelének THM-jét (Indítson PBT eljárást a bankja ellen! (2. rész) – Számítsa ki a szerződese THM-jét!), az láthatja, hogy az eltérő deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamok […]

%d blogger ezt szereti: