Nyílt Levél Dr. Szász Károlynak

Tisztelt Dr. Szász Károly, elnök úr!

Matematikai számításokkal bizonyítható, hogy a bankok 2005-2009 között eltérő paraméterek figyelembevételével számolták ki a devizahitelek teljes hiteldíj mutatóit (THM). A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) az lenne a feladata, hogy ellenőrizze a pénzügyi közvető rendszer működését. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a PSZÁF-nak nem tünt fel, hogy a bankok által végzett THM számítások paraméterei eltérnek egymástól.

Az elmúlt hónapokban több újságcikk is megjelent arról, hogy Magyarországról elvándorol mindenki, aki teheti.

Álláspontunk szerint a PSZÁF tevékenysége az egyik oka annak, hogy Magyarországon jelenleg rossz élni.

2012. november 28. napján a Fővárosi Törvényszék tárgyalást tart egy devizahitel-szerződés ügyében. A tárgyalás központi kérdése az, hogy milyen hatással van a devizahitelek költségeire a bankok által alkalmazott saját deviza-vételi és deviza-eladási árfolyam közötti különbség (ún. árfolyamrés). Az árfolyamrés az egyik olyan paraméter, amit a bankok a THM számítások során eltérően kezeltek.

Egy jogállamban a bírósági eljárások célja összegyűjteni és nyilvánosan megtárgyalni azokat a tényeket, amelyek egy adott jogi kérdéshez kapcsolódnak. Ilyen tények lehetnek a PSZÁF dokumentumai, a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) határozatai valamint újságcikkek és más nyilatkozatok.

Az elmúlt években a PSZÁF több kiadványt is készített, amelyekben leírta, hogy az árfolyamrés, egy, a devizahitel-termékekhez kapcsolódó speciális költség, amit a THM számítások során, paraméterként, figyelembe kellett venni. Ezek a dokumentumok már a Fővárosi Törvényszék rendelkezésére állnak.

Néhány hete a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) egy olyan határozatot hozott, amelyiknek a tartalma teljesen ellentétes a felsorolt dokumentumok tartalmával. A PBT most azt állítja, hogy az árfolyamrés miatt keletkezett többletkiadást mégsem lehet költségnek tekinteni, és ezért azt a THM számítás során sem kellett figyelembe venni. Erre a PBT határozatra fel fogjuk hívni a Fővárosi Törvényszék figyelmét.

A PBT-nek ez a határozata bizonytalanságot kelt, hiszen most egymásnak ellentmondanak a PSZÁF és a PBT nyilatkozatai. Az árfolyamrés kérdést azonban a bíróságnak tisztáznia kell ahhoz, hogy igazságos döntést tudjon hozni.

Ön az elmúlt években több alkalommal is nyilatkozott a devizahitelek költségeiről.

Kérjük, jöjjön el 2012. november 28. napján a Fővárosi Törvényszékre, és járuljon Ön is hozzá ahhoz, hogy a bíróság kideríthesse az igazságot!

A bíróság munkáját nagyban segítené, ha elmagyarázná a tárgyaláson, hogyan is működött az úgy nevezett “árfolyamtrükk”:

…ha elmondaná, hogy történhetett az, hogy a bankok több milliárd forintot kerestek ennek a trükknek a segítségével:

…és ha ejtene néhány szót arról is, miért javasolta az Országgyűlésnek, azt a törvénymódosítást, ami megszüntette a deviza alapú ingatlanhitelek esetében a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyam számítását.

Egy demokrácia hosszú távon csak akkor életképes, ha az állami szervek betartják a jogállami szabályokat.

Ha Ön híve a demokráciának és a jogállamnak, akkor, kérjük, járuljon hozzá 2012. november 28. napján a tárgyalás sikeréhez! Egy átgondolt és igazságos bírósági döntés sok ember számára azt jelezné, hogy talán még is csak van értelme Magyarországon élni.

A tárgyalás reggel 8.30-kor kezdődik. A tárgyalóterem számát a weboldalunkon közzé fogjuk tenni: http://www.pitee.org

Részvételére számítunk!

Üdvözlettel

Dr. Lázár Dénes
Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület elnökségének tagja,
A német, a magyar, az angol és walesi ügyvédi kamarák tagja

Download Töltse le ezt a nyílt levelet PDF formátumban. (643 KB)


Meghivo - Fovarosi Torvenyszek 2012.11.28 - 8.30

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt kedveli: