A PSZÁF elismerte, hogy az árfolyamrés költség!

Költség-e az árfolyamrés?

Ez az egy kérdés mindennél jobban kifejezi a magyar demokrácia kudarcát. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) úgy tesz, mintha nem tudná a választ. A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) úgy tesz mintha nem értené a kérdést. A bíróságok pedig úgy tesznek, mintha egy nagyon nehéz és rendkívül bonyolult jogi kérésről lenne szó.

Diplomás felnőtt emberek törik hónapok óta a fejüket a helyes válaszon. “Költség vagy nem költség: ez itt a kérdés!

A társadalom többi része pedig udvariasan várja, hogy a nagytudású doktorok kifundálják a bölcs választ. Az udvarias várakozás közben legfeljebb azon tűnődnek, miért nem emigráltak innen nyugatra már 10 évvel ezelőtt.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


A sors tragédája pedig az, hogy egyátalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a nagytudású doktorok meg fogják találni a helyes választ! Ki merne ma mérget venni arra, hogy meg fogják? Ki merne fogadni arra, hogy a Fővárosi Törvényszék ezen a héten kimondja, hogy az árfolyamrés költség és ezért a per tárgyát képező devizahitel-szerződés semmis?

Magyarország egy annyira irracionális ország, hogy reális esélye van annak, hogy a Fővárosi Törvényszék kimondja, hogy az árfolyamrés költség is meg nem is. Annyira ugyan költség, hogy figyelembe kelljen venni a teljes hiteldíj mutató (THM) számítása során, de annyira már nem költség, hogy azt a szerződésekben fel kelljen tüntetni. Akárcsak a népmesében, ahol az okos lány hozott is ajándékot meg nem is. A társadalom többi része meg majd udvariasan meghallgatja az ítéletet, és aztán rohan haza bepakolni a bőröndöt.

Egyesületünk összegyűjtötte az elmúlt évek legfontosabb dokumentumait és publikációit az árfolyamréssel kapcsolatban:

…és végül elértük, hogy a PSZÁF 2012. november 13. napján írásban nyilatkozzon arról, hogy az átváltásért fizetett árfolyamrés vagy koverziós díj valóban költség:

…a kifogásolt tájékoztatók közzétételével a Felügyelet fel kívánta hívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy a THM-nek tartalmaznia kell, az un. konverziós díjtételt, amelyet a forintban teljesített, de devizában elszámolt törlesztőrészlet konvertálása miatt számíthatott fel a pénzügyi szervezet.
Download PSZÁF konverziós díjtétel 2012.11.13 (287 KB)

Összegzés:

Az árfolyamrés mértéke befolyásolja a devizahitelek költségeit.

Az árfolyamrés értékét ezért a szerződésekben fel kellett tüntetni.

Semmis az a devizahitel-szerződés, amelyikben az árfolyamrés értéke nincs feltüntetve (Hpt. 231. § 1. bek. c) pont).


Kérjük támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk:
Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

Reklámok

One Response to A PSZÁF elismerte, hogy az árfolyamrés költség!

  1. […] hogy az “árfolyamrés” egy a devizahitelekhez kapcsolódó speciális költség (A PSZÁF és az árfolyamrés). A PSZÁF javaslatára az Országgyűlés 2010-ben megszüntette a deviza alapú ingatlanhitelek […]

%d blogger ezt kedveli: