Az OTP Bank azzal kérkedett, hogy az övé kicsi!

Az OTP Bank Nyrt. 2007 augusztusában vezette be Világhitel elnevezésű termékét. A Világhitel konstrukció különlegessége abban állt, hogy a hitelfelvevő szabadon eldönthette, hogy a bank melyik devizában (forint, jen, euró, svájci frank) tartsa nyilván a hitelt az adott hónapban. A döntést segítendő a bank sms-ben értesítette a hitelfelvevőt arról, hogy az esedékes hónapban, melyik devizanemben a legkedvezőbb a törlesztőrészlet. A bank azonban kétszeres konverzióval számolta el a devizanemváltást (ha nem forint volt az egyik deviza), vagyis a bank dupla árfolyamrés bevételre tett szert.

A kedvező havi törlesztőrészletehez így relatív magas árfolyamrés miatti költség társult. Emiatt sok kritika érte az OTP Bank Nyrt-t. A konkurencia, többek között, azt tette szóvá, hogy a devizanemek közötti átváltáskor a deviza vételi és eladási árfolyamok közötti rést az ügyfélnek meg kell fizetnie.

Találós kérdés:

Az ERSTE Banké nagy.
Az OTP Banké kicsi.
A PSZÁF-nak pedig nincsen.
Mi az?

A megfejtést ide küldje el: ugyfelszolgalat@pszaf.hu

Olvassa el, hogyan érvelt az OTP Bank Nyrt. a Világhitel mellett!

1. Azt OTP bank kicsi árfolyamrése

Az OTP Bank Nyrt. nem csak közvetlenül kínálta a Világhitelt ügyfeleinek, hanem partneri hálózatát is felhasználta a terjesztéshez. Annak érdekében hogy a bank támogassa partnereit, összeállított az Értékesítési Igazgatósága egy érvanyagot, amelyben a Világhitel konstrukció előnyeit foglalták össze, és amiben reagáltak a Világhitellel szemben megfogalmazott kritikákra.

Ebben az érvanyagban az OTP egy külön fejezetet szentel az árfolyamrés kérdésének. A bank előbb részletesen bemutatja azt, hogyan működik az árfolyamrés, majd kiemeli hogy “az OTP Banknál alkalmazott kedvező árfolyam rés jelentőségére fel kell hívni a figyelmet!

Hát íme, most mi is felhívjuk mindenkinek a figyelmét arra, hogy az OTP Bank Nyrt. által alkalmazott árfolyamrés valóban sokkal kisebb volt, mint mondjuk az ERSTE Bank által alkalmazott árfolyamrés!

Arfolyamres-OTP-Vilaghitel_page_001

Akit érdekel, hogy melyik bank mekkora árfolyamrést alkalmazott az olvassa el az “Így működött az “árfolyamtrükk”” című bejegyzésünket.

2. Az OTP Bank mérlege

A Világhitel termék nagy sikert aratott, amiért a bank egy szakmai elismerésben is részesült. Egy 2007. évi pályázaton a Világhitel elnyerte „Az év lakossági hitelterméke” díjat.

A Világhitelhez kapcsolódó dupla árfolyamrés bevétel hatását pedig jól lehet látni az OTP Bank Nyrt. 2008-as mérlegében is.

A bank 2007-ben mindössze 14.000.000.000 Forint “valuta-deviza árfolyamrés” nyereségre tett szert. A bank ezt a nyereséget, feltehetőleg a Világhitel sikerének köszönhetően, egy évvel később már több mint megduplázta:

31.000.000.000 Forint.

Íme a kivonat a bank 2008-as mérlegéből (107. oldal):

OTP 2008 Merleg (Arfolyamres nyereseg)


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


Összegzés:

Az OTP Bank Nyrt. “Világhitel” konstrukciója lehetővé tette az ügyfeleknek, hogy a devizanemek között gyakran váltsanak.

A gyakori deviza átváltások miatt, a Világhitelhez jelentős árfolyamrés költség kapcsolódott. Ezek a költségek több milliárd forintos bevételhez jutatták a OTP Bank Nyrt-t.

A bank arra ösztönözte a partnereit, hogy hívják fel az ügyfelek figyelmét arra, hogy az árfolyamrés miatti költség az OTP Banknál kedvezőbb, mint más bankoknál.

Az OTP Bank Nyrt. példája alapján tehát nyilvánvaló, hogy az árfolyamrés egy költség, amelyik a devizahitel-termékekhez kapcsolódik.


Kérjük támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk:
Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt szereti: