“A felek által kötött kölcsönszerződés érvénytelen” (43.Pf. 636.553/2012/7)

A Fővárosi Törvényszék 2012. december 7. napján kimondta, hogy érvénytelen (semmis) az a deviza-alapú hitelszerződés, amelyik nem tartalmazza a devizaváltás után felszámolt költséget, amit a PSZÁF és az OTP dokumentumai “árfolyamrésnek” neveznek (43.Pf. 636.553/2012/7).

Ez az ítélet másfél év munkájának az eredménye.

Ez alatt az idő alatt elolvastunk több tucat devizahitel-szerződést; összegyűjtöttük az állami szervek devizahitelekkel kapcsolatos dokumentumait; letöltöttük és kiértékeltük a 9 legnagyobb bank devizaárfolyamait; megismerkedtünk a teljes hiteldíj mutató számításával; törtük a fejünket a törvények, törvény-magyarázatok és bírósági ítéletek felett; találtunk számtalan hibát a devizahitel-szerződésekben; írtunk a három legáltalánosabb hibáról egy elemzést; képviseltünk fogyasztókat a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) előtt; elindítottunk két közérdekű keresetet; vitatkoztunk a PSZÁF-fal, a PBT-vel és a bíróságokkal; és megosztottuk a tapasztalatainkat a jövő jogászaival.

Töltse le a bejegyzés végén a Fővárosi Törvényszék ítéletét.

A elmúlt másfél év során azonban többször feltettük magunknak a kérdést, hogy van-e értelme Magyarországon fogyasztói érdekek védelméért küzdeni. Megéri-e esténként íróasztalhoz ülni, szabad időnkben tárgyalásokra járni és állami szervek egymásnak ellentmondó nyilatkozatait olvasgatni? Utólag, a Fővárosi Törvényszék ítéletének ismeretében persze látjuk, hogy megérte, de ez menet közben sokszor nem volt egyértelmű.

A Fővárosi Törvényszék ítélete egy fontos mérföldkő, de ezzel a munkánknak még nincs vége. Még számtalan tisztázandó kérdés van, még rengeteg devizahiteles fogyasztó ügye megoldatlan.

Az Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) egy non-profit társadalmi szervezet. Az egyesületet fenntartani, a tevékenységünket finanszírozni és a perköltségeket viselni kizárólag a tagdíjakból és magánszemélyek támogatásából tudjuk. Állami támogatásban nem részesülünk. Munkatársaink, segítőink, jogászaink, közgazdászaink fizetést nem kapnak.  Mindenkit az motivál, hogy jogállami eszközökkel fellépjünk a nyilvánvaló igazságtalanságokkal szemben. Ezért fordítjuk a szabadidőnket és energiánkat, információk gyűjtésére, fogyasztók tájékoztatására, perek előkészítésére és peres ügyek képviseletére.  Ez a munka azonban számtalan költséggel jár (pl. illetékek, utazás, posta, nyomtatás, fénymásolás stb.), ezért arra kérünk mindenkit, hogy vállaljon részt ezeknek a költségeknek a viselésében!

Ha úgy ítéli meg, hogy az eddig elvégzett munkánk hasznos az Ön számára, és ha azt szeretné hogy a jövőben a munkánkat kiterjesszük az OTP Bank Nyrt-n kívül más bankok szerződéseire is, akkor kérjük, nyújtson anyagi támogatást a munkánkhoz!

A támogatás összegét mindenki döntse el a lehetőségeihez mérten! Mi azt reméljük, hogy átlagosan 10.000-15.000 Ft/fő támogatást tudunk így összegyűjteni. Aki 20.000 Ft vagy annál nagyobb összegű támogatást nyújt az 2013-ban az egyesület támogató tagja lehet.

Támogatást háromféle módon adhat:

  1. Banki átutalással
  2. Postai pénzküldeményben
  3. Interneten

1. Banki átutalás

Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309


2. Postai pénzküldemény

Erre a címre küldhet a postán anyagi támogatást:
PITEE
Budapest
Pf. 830.
1535


3. Internet


Kérjük regisztráljon, hogy fel tudjuk venni Önnel a kapcsolatot: Támogatók Adatlap

Töltse le a Fővárosi Törvényszék ítéletét:
Download Fővárosi Törvényszék 2012.12.07 (5,4 MB)

4 Responses to “A felek által kötött kölcsönszerződés érvénytelen” (43.Pf. 636.553/2012/7)

  1. […] a Fővárosi Törvényszék 2012. december 7. napján közzétett ítélete “pénzügyi-közgazdasági” szempontból teljesen helytálló: Semmis az a deviza-alapú hitelszerződés, amelyik nem tartalmazza a deviza-vételi és deviza-elad… […]

  2. […] ismereteink szerint – még nem nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához (l. “A felek által kötött kölcsönszerződés érvénytelen” (43.Pf. 636.553/2012/7)). A felülvizsgálati kérelem benyújtására nyitva álló határidő 2013. február 7-ig lejár. […]

  3. […] A Szolnoki Városi Bíróság ítélete jogállami zsinórmértékkel mérve “jogi önkény” (Bűnözők kezében van-e az igazságszolgáltatás?), amelyik csak azért lett bedobva a köztudatba, hogy ellensúlyozza a Fővárosi Törvényszék 2012 decemberében hozott ítéletét (A felek által kötött kölcsönszerződés érvénytelen). […]

  4. […] ítélet van jelenleg érvényben Magyarországon, amelyek elfogadták az adósok kérelmét (A felek által kötött kölcsönszerződés érvénytelen). A PSZÁF elnöke, úgy látszik még mindig inkább letagadja a tényeket, ahelyett hogy […]

%d blogger ezt szereti: