A Legfőbb Ügyész is a PITEE álláspontját támogatja

A Legfőbb Ügyész 2012. október 11. napján szakmai véleményt fogalmazott meg, a Kúria felkérésére, arról, hogy tisztességtelen szerződéses gyakorlat-e az, hogy a bankok a deviza-alapú hitelszerződések folyósítása és törlesztése során eltérő deviza-árfolyamokat (deviza-vételi és deviza-eladási) használnak. A Legfőbb Ügyész szakmai véleményének a legfontosabb megállapításai az alábbiak:

 1. A deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamok közötti megkülönböztetés “a normál banküzemi működéshez tartozik és alapvető pénzügyi-közgazdasági összefüggéseken alapul“;
 2. A teljes hiteldíj mutató számítása során figyelembe kellett venni “az összes, banknak fizetendő költséget“;
 3. A teljes hiteldíj mutató számítása során figyelembe kellett venni a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamokat;
 4. A deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamok alkalmazása egy speciális költség eleme a deviza-alapú hitelszerződéseknek;
 5. Egy szerződéses jogviszonyban a költségek “főszolgáltatások”, amelyek tekintetében a bíróság nem vizsgálhatja a tisztességtelenséget (Ptk. 209. § (5) bek.).

forrás: Legfőbb Ügyész szakmai véleménye
(P.KvFG. 7830/2012/2)


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


A Legfőbb Ügyész szakmai véleményével egyetértünk

Az egyesület elnöke 2012. május 18. napján előadást tartott a Károli Gáspár Református Egyetem jogi karán “Tisztességtelen Devizahitelek?” címmel. A Legfőbb Ügyész mostani megállapításai megegyeznek az egyesület elnökének a megállapításaival.

Előadás: Tisztességtelen Devizahitelek? A Szegedi Ítélőtábla ítéletének hatásairól (2012. május 18.)

A Legfőbb Ügyész szakmai véleménye igazolja a THM-Paradoxont

Ha – a törvény szövege szerint – a hitelszerződésekben fel kellett tüntetni az összes, banknak fizetendő költséget (Hpt. 213. § (1) bek. c) pont ) és – a Legfőbb Ügyész szakmai véleménye szerint – a teljes hiteldíj mutató számítása során figyelembe kellett venni az összes, banknak fizetendő költséget (l. 12. oldal), akkor a hitelszerződésekben feltüntetett költségek alapján ki kellene tudni számolni a hitelszerződésekhez kapcsolódó teljes hiteldíj mutatót.

A THM-Paradoxon (2012. szeptember 5.)

A Legfőbb Ügyész szakmai véleménye alapján levonható logikus következtetések

A Legfőbb Ügyész a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamok közötti megkülönböztetést “a normál banküzemi működés” részének és “alapvető pénzügyi-közgazdasági összefüggésnek” tartja (l. 12 oldal). A Legfőbb Ügyész szakmai véleménye szerint

 1. a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) alkalmatlan a pénzügyi közvetítő rendszert felügyelni, mert a PSZÁF vezetőinek fogalmuk sincs “alapvető pénzügyi-közgazdasági összefüggésekről”:
  A PSZÁF vezetői hetek óta nem tudják megítélni, hogy mi a szerepe a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamok közötti megkülönböztetésnek.
 2. a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) alkalmatlan pénzügyi fogyasztói jogvitákat eldönteni, mert tagjainak fogalmuk sincs “alapvető pénzügyi-közgazdasági összefüggésekről”:
  A PBT tagjai azt hiszik, hogy a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamok közötti megkülönböztetésnek nincsen költségvonzata.
 3. a Fővárosi Törvényszék 2012. december 7. napján közzétett ítélete “pénzügyi-közgazdasági” szempontból teljesen helytálló:
  Semmis az a deviza-alapú hitelszerződés, amelyik nem tartalmazza a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamok eltérése által okozott költséget.

Örülünk, hogy a Legfőbb Ügyész egyértelműen elítéli a PSZÁF és a PBT hónapok óta tartó mellébeszélését! Örülünk, hogy a Legfőbb Ügyész szakmailag megerősíti a Fővárosi Törvényszék 2012. december 7. napján kelt ítéletét! Reméljük, hogy a Legfőbb Ügyész következetesen képviselni fogja álláspontját és fellép a bankok törvénysértő tevékenysége ellen.

Ha Magyarország jogállam lenne, akkor a bankok nem kényszeríthetnék ki semmis szerződések végrehajtását.


Kérjük támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk:
Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!


A szakmai véleményt készítette: Dr. Polt Péter Legfőbb Ügyész

2 Responses to A Legfőbb Ügyész is a PITEE álláspontját támogatja

 1. […] Magyarország szellemi csődjét mutatja az, hogy az ország legnagyobb kereskedelmi bankja ezzel az érvelésével fel mer lépni a PBT – az ország “szakmai” vitarendező fóruma – előtt, és ezzel az érveléssel támogatókra talál az állami szerveknél. Ha Magyarország jogállam lenne, akkor a PSZÁF elgondolkozna azon, hogy megvonja az OTP Bank Nyrt. működési engedélyét, mert a prudens működés feltételei nincsenek biztosítva. Az OTP Bank Nyrt munkatársainak, ugyanis, úgy látszik fogalmuk sincs a “normál banküzemi működéshez” tartozó “alapvető pénzügyi-közgazdasági” összefüggésekről (Dr. Polt Péter, Legfőbb Ügyész 2012. október 11). […]

 2. […] banküzemi működéshez” tartozó “alapvető pénzügyi-közgazdasági” összefüggéseket (Dr. Polt Péter, Legfőbb Ügyész 2012. október 11). Ugyanakkor a jogállam megcsúfolásának tartjuk, hogy ehhez majdnem egy év huza-vonára  volt […]

%d blogger ezt szereti: