Készíts beadványt a Kúriához!

Tanulmányi verseny egyetemistáknak és ügyvédjelölteknek

Az OTP Bank Nyrt. 2013. február 1. napján benyújtotta felülvizsgálati kérelmét a Kúriához, a Fővárosi Törvényszék 2012. december 7. napján kelt ítélete ellen. A bank jogszabálysértőnek tartja a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amiben a bíróság kimondta egy devizahitel szerződés érvénytelenségét, mert a szerződésben nincsen az összes költség feltüntetve.

kuria-kapu Tedd próbára a tudásod!

A résztvevőktől egy bírósági beadvány tervezetének elkészítését kérjük, amiben megvédik a Fővárosi Törvényszék ítéletét a bank érvelésével szemben.  A győztese 3 hónapos gyakorlati lehetőséget kap, egy angol vagy egy német ügyvéd irodájában.

Beküldési határidő: 2013. március 03.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


1. Feladat

Az OTP Bank Nyrt. felülvizsgálati kérelmét hat pontra osztotta, amiket római számokkal jelölt. Az elkészítendő beadvány tervezetében a bank gondolati felépítését kell követni és az egyes pontokban az alábbi kérdésekre érdemes a választ keresni:

  • I. pont: A bank több bírósági és PBT döntésre hivatkozik, amiket szó szerint idéz. Az elsőfokú eljárásban a felperes benyújtotta a bírósághoz a PSZÁF árfolyamréssel foglalkozó dokumentumait (PSZÁF dokumentumok). Az idézett döntések és a PSZÁF dokumentumai egymásnak tartalmilag nyilvánvalóan ellent mondanak. Kérdések: A Kúria vizsgálatának szempontjából milyen viszonyban állnak egymással egyrészt a PSZÁF másrészt a bíróságok és a PBT dokumentumai? Az egymáshoz fűződő viszony alapján, milyen keretek között vizsgálhatja a Kúria a másodfokú ítéletet?
  • II. pont: A kettes alpontban a bank azt állítja, hogy a szerződés “közvetve” tartalmazza az árfolyamrést is, ezen kívül azt sérelmezi, hogy a Fővárosi Törvényszék nem adott iránymutatást arra, hogyan kellett volna feltüntetni az árfolyamrést a szerződésben. Kérdés: Hogyan lehet levezetni a Hpt. rendelkezéseiből, a bank észrevételeire adandó választ?
  • III. pont: A bank sérelmezi, hogy a másodfokú bíróság a szerződést teljes mértékben érvénytelenné nyilvánította, holott a bank számára jobb lenne, ha a szerződés csak részben lenne semmis. Kérdés: Lehet-e a Ptk. 239.§-át alkalmazni a Hpt. 213. §-a helyett?
  • IV. pont: ugyanaz a kérdés mint az I. pontnál (l. fent).
  • V. pont: [kimarad]
  • VI. pont: Az egyes alpontban a bank azt kéri, hogy a Kúria függessze fel a közbenső ítélet végrehajtását. Kérdés: Eleget tud-e tenni a Kúria a bank kérésének a Végrehajtási törvény (1994/LIII) 13. §-ának tükrében?

Az OTP Bank Nyrt. felülvizsgálati kérelme (2013.02.01)

Megj.: A bank beadványában kiemeltük azokat a részeket, amelyek miatt a fenti kérdések felmerülnek. Akinek van kedve, az a fent említett kéréseken kívül további kérdéseket is vizsgálhat, de az elkészítendő beadvány terjedelme nem lépheti túl a lenti formai kereteket.

2. Tartalomhoz a forma

A beadvány terjedelme: max. 2 gépelt oldal
11pt betűméret
Times New Roman
normál margó
Beküldési határidő: 2013. március 3.
Címünk: pitee2008 [at] gmail.com
Jelige: Beadvány a Kúriához”

3. Dokumentumok

Jó munkát kívánunk!

Kérünk mindenkit, hogy ossza meg ezt a felhívást jogi egyetemista és ügyvédjelölt ismerőseivel!


Kérjük támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk:
Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

One Response to Készíts beadványt a Kúriához!

  1. […] és ügyvédjelölteknek ”Készíts beadványt a Kúriához!” címmel (Felhívás – Tanulmányi verseny). A tanulmányi verseny célja az volt, hogy lehetőséget adjunk fiatal jogászoknak, elméleti […]

%d blogger ezt szereti: