1848 – Törvény előtti egyenlőséget!

PITEE - 1848

1848. március 15-én a pesti forradalmárok 12 pontban foglalták össze követeléseiket. Céljuk Magyarország modernizálása volt.

A 12 pont között 4. helyen követelték a “Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben“.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


A 12 pont között ez az egyetlen, amelyik az igazságszolgáltatásra vonatkozott.

A törvény előtti egyenlőséget ugyanis nem lehet törvényalkotási vagy végrehajtási eszközökkel megvalósítani. A törvény előtti egyenlőséget csak függetlenül gondolkozó bírók, független bíróságokon tudják biztosítani.

Ez a követelés fejezte ki a társadalom igényt arra, hogy a korrupt, feudális bíráskodást egy modern, jogállami igazságszolgáltatás váltsa fel.

A márciusi ifjaknak ez a követelése (is) csak vágyálom maradt. Magyarországon a törvény előtti egyenlőség, 165 évvel a forradalom után sincs biztosítva. Akinek, pénze, befolyása vagy megfelelő kapcsolatai vannak, azokon a bíróságok, azóta sem kérik számon a törvények betartását.

Erre példa a devizahitelesek kálváriája. A bankoknak pénzük, befolyásuk és kiterjedt kapcsolatrendszerük van, ezért megengedhetik maguknak azt, hogy érvénytelen hitelszerződéseket kössenek. A törvényes következményektől pedig egyes bírók úgy védik meg a bankokat, hogy lelkiismeret furdalás nélkül letagadják a természettudományi összefüggéseket.

Az a demokrácia nem életképes, ahol a törvény előtti egyenlőség nincs biztosítva.

Azok a bírók okozzák ma a demokrácia-ellenes pártok erősödését, akik nem tartják be a márciusi ifjak követelését.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt szereti: