Rendezhető-e tárgyalásos úton a devizahitelesek helyzete?

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapest, 2013. szeptember 16.

kerekasztalTámogatjuk Doubravszky Györgyöt, a pénzügyi jogok biztosát, abban hogy megszervezze a civil szervezetek és a Bankszövetség tárgyalását.

Egyesületünk több mint két éve küzd jogállami eszközökkel a fogyasztói érdekek érvényesítéséért. Az igazságszolgáltatás azonban egyelőre azzal van elfoglalva, hogy legalizálja a bankok törvénysértő szerződéseit. Az igazságszolgáltatás zavaros működése gátolja az ország fejlődését. A jogbiztonság hiánya a bankoknak és a fogyasztóknak egyaránt komoly gondot okoz. Annak érdekében, hogy kiszámítható viszonyokat teremtsünk a pénzügyi szolgáltatások területén nyitottak vagyunk tárgyalást folytatni a Bankszövetséggel.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


Szeptember elején Rogán Antal, a Fidesz-KDNP frakció nevében, felszólította a bankokat, hogy javítsák ki a devizahitelek hibáit és módosítsák a szerződéseket az ügyfelek javára (Rogán Antal és Harrach Péter sajtótájékoztatója 2013. szeptember 5. (6:40”)).

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, néhány nappal később azt üzente a bankoknak, hogy a bankok az ügyfelekkel együtt keressenek megoldást a hitelek visszafizetésére (Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter,  2013. szeptember 10. ).

A Bankszövetség és a kormány két hónapon keresztül tárgyalt egymással a devizahitelesek helyzetének megoldásáról. Rogán és Varga nyilatkozatai azt mutatják, hogy a tárgyalások egyelőre zátonyra futottak.

Örülünk Varga Mihály javaslatának. Fontos felismerés a politikai döntéshozók részéről az, hogy a devizahitelek rendezésébe be kell vonni a fogyasztók képviselőit is. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem szabad túlzott reményeket fűzni az esetleges tárgyalásokhoz. A felek álláspontja több ponton is szöges ellentétben áll egymással. Ha lesznek tárgyalások, akkor annak sikere a bankok kompromisszum készségén fog múlni. A fogyasztóvédő szervezeteknek ugyanis nincsenek eszközeik nyomást gyakorolni a bankokra.

Fogyasztóvédelmi szervezetek csak olyan országokban tudnak egyenrangú félként tárgyalóasztalhoz ülni a bankokkal, ahol a fogyasztóvédők megbízhatnak a jogrendszer stabilitásában és a bíróságok függetlenségében. A fogyasztóvédők eszköztára ugyanis jogi érvekre korlátozódik. Jogi érvek viszont nem érnek semmit egy olyan országban, ahol a bíróságok szándékosan a fogyasztók ellen döntenek.

A Kúra 2013. július 4. napján kihirdetett ítélete mindenki számára nyilvánvalóvá tette, hogy a magyar igazságszolgáltatás szándékosan a fogyasztók ellen dönt. A Kúria ugyanis érvényessé nyilvánított egy nyilvánvalóan semmis szerződését. A Kúria ezzel azt üzente a bankoknak, hogy nekik nem kell betartaniuk Magyarországon a törvényeket.

Meggyőződésünk, hogy a bankokat lehetne motiválni arra, hogy két hónapon belül kivezessék a deviza alapú hitelszerződéseket. Ehhez azonban nem a kormánynak vagy parlamenti képviselőknek kellene a bankokra nyomást gyakorolniuk, hanem az igazságszolgáltatásnak.

Az igazságszolgáltatás, a harmadik hatalmi ág. Itt az ideje, hogy a harmadik hatalmi ág függetlenítse magát a korrupt pénzügyi és politikai elittől. Erre a magyar történelemben még soha nem volt példa. Viszont most ez az ország érdeke.

A Kúriának  jeleznie kellene a bankok felé, hogy csak “egyszer volt Budán kutyavásár”; a legközelebbi devizahiteles perben már nem számíthatnak a bíróság jóindulatára. Amint ez az üzenet célba ér, meglepő gyorsasággal fognak a bankok ajánlani megoldást a devizahitelesek helyzetének rendezésére.

A megoldás kulcsa a bírók és a közjegyzők kezében van. Rajtuk múlik, hogy Magyarország tesz-e egy lépést jogállamok irányába vagy visszacsúszik-e a balkáni országok közé.

Sajtókapcsolat: pitee2008[at]gmail.com, tel.: 06 30 261 9938

A szerkesztő figyelmébe: A Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület 2008-ban alakult. Az egyesület célja, hogy közérthetően tájékoztassa a fogyasztókat az aktuális jogi kérdésekről, valamint gyakorlati segítséget, illetve jogi védelmet nyújtson a bajba jutott fogyasztóknak. Az egyesület által kezdeményezett bírósági és PBT eljárásokról az egyesület honlapján (www.pitee.org) tájékozódhat.


Kérjük támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt kedveli: