Továbbra is semmis a kijavított hitelszerződés

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapest, 2013. október 14.

Folytatódott a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) az OTP Bank Nyrt. ellen az a per, amelyikben a Kúria 2013. július 4. napján hozott közbenső ítéletet. A Kúria elvárásai szerint a feleknek az árfolyamréssel kapcsolatban kellett volna elszámolniuk egymással. A Kúria által előírt részleges elszámolás helyett azonban a PKKB megállapította, hogy a hitelszerződés annak ellenére semmis, hogy azt a Kúria visszamenőleg érvényessé nyilvánította.

A birosagok feladata a jogvitak eldontese.

A bíróságok feladata a jogviták eldöntése.

A PKKB ítélete jól mutatja, hogy a Kúria júliusban egy korrupt döntést hozott. A Kúria teljesen feleslegesen állította helyre visszamenőleg a szerződés érvényességét. Az OTP Bank Nyrt. deviza-hitel szerződései ugyanis több okból is semmisek. A Kúria szereptévesztésben van, ha azt hiszi, hogy neki az a feladata, hogy kijavítsa az OTP Bank Nyrt. szerződéseit.

Magyarországon az igazságszolgáltatást olyan emberek vezetik, akik a hatalmi elit gazdasági érdekeit védik.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


A PKKB pénteki ítélete egy lépés a törvényes rend helyreállítása felé. Az elmúlt időszakban egyre több bírósági ítélet ismeri el, hogy a bankok deviza-hitelszerződései semmisek. Ezek a döntések hozzájárulnak ahhoz, hogy a végrehajtási eljárásokat le lehessen állítani.

Jó lenne hinni abban, hogy a bíróságok ezeket a döntéseket a nyilvánvaló semmisségi okok alapján hozzák. Azonban ismerve a Magyarországi közállapotokat valószínűbbnek tartjuk, hogy a bírósági ítéletek hátterében az a politikai döntés áll, miszerint “ki kell vezetni a devizahiteleket” (Varga: Ki kell vezetni a devizahiteleket, 2013. július 24.).

A PKKB döntése továbbra is nyitva hagyja azt a kérdést, hogy mi a semmisség következménye. Hogyan kell egy semmis deviza-hitelszerződés esetén visszaállítani az eredeti állapotot.  A magyar igazságszolgáltatás láthatóan továbbra sem tud mit kezdeni ezzel a kérdéssel. A bíróságok a helyett, hogy maguk keresnék a megoldást, inkább arra várnak, hogy a parlament oldja meg a helyzetet.

A bíróságok alkotmányos feladata a jogviták eldöntése. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a magyar igazságszolgáltatás ne tudja eldönteni, hogyan kell alkalmazni a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseit deviza-hitelszerződések érvénytelensége esetén. A magyar igazságszolgáltatás szegénységi bizonyítványa lesz, ha a parlamentnek törvényt kell alkotni a devizahitelek “forintosításáról”.

Álláspontunk szerint a deviza-hitelszerződések érvénytelensége esetén, a szerződésekben devizában meghatározott kötelezettségek automatikusan forint kötelezettségekké alakulnak át. Ez egy egyszerű logikai összefüggés.

Ha a parlament hoz törvényt a deviza-hitelek forintosításáról, akkor annak a haszonélvezői a bankok lesznek.


Kérjük támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

2 Responses to Továbbra is semmis a kijavított hitelszerződés

  1. […] Továbbra is semmis a kijavított hitelszerződés (2013.10.14.) […]

%d blogger ezt szereti: