Tárgyalás – Közérdekű Kereset az OTP ellen – 2013.11.29

Folytatódik a közérdekű kereset az OTP Bank ellen a Fővárosi Törvényszéken!

Egyre több bírósági ítélet állapítja meg, hogy  semmis az OTP Bank Nyrt. azon szerződési feltétele, amelyik a bankot feljogosította a szerződésekhez kapcsolódó költségek egyoldalú módosítására. Ezt az álláspontot képviseli, többek között, a Pécsi Ítélőtábla is, mint másodfokú bíróság, a 2013. szeptember 19. napján kihirdetett ítéletében (Pf.VI.20.238/2013/19).

A PITEE egyesület által folytatott közérdekű kereset lehetőséget teremt arra, hogy egyetlen bírósági ítélettel egyszerre több szerződésben is meg lehessen állapítani ennek a szerződési feltételnek az érvénytelenségét.

Biro A tárgyalás időpontja:

2013. november 29.
14:30
ELNAPOLVA

Budapest II. Varsányi I. u. 40-44.

III. em. 316.

Aki szeretné, hogy a saját szerződése is
része legyen az eljárásnak,
az vegye fel velünk emailen a kapcsolatot!


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


figyelem-02

A tárgyalás elmarad!

Bővebben
2013.11.25.

1. Előzmények

2011. december elején közérdekű keresetet indítottunk az OTP Bank Nyrt. ellen, amiben kértük a bíróságot, hogy semmisítse meg a banknak, azt az általános szerződési feltételét, amelyikben a bank az egyoldalú szerződésmódosítás jogát fenntartotta.

Az eljárás 2012 elején elakadt, mert a bíró az eljárást meg kívánta szüntetni. A megszüntetéssel kapcsolatos vitát a Kúria zárta le, és utasította az elsőfokú bíróságot az eljárás folytatására. Ez az eljárás fog november végén folytatódni.

2. Bírósági eljárások

Október elején nagy port kavart fel a Pécsi Ítélőtábla egyik ítélete, amiben a bíróság érvénytelenítette egy egyedi hitelszerződésben az OTP Bank szerződési feltételét:

A bíróság szerint „a szerződés semmilyen mértékben nem rendelkezik arról, hogy a módosításra okot adó tételek (bankközi hitelkamat, fogyasztói árindex, jegybanki alapkamat, állampapírok hozama, lakossági hitelek kockázati tényezői…) változását a hitelezőknek milyen mértékben és arányban kell, illetve lehetséges figyelembe venniük.

Ebben a tekintetben az adósokat teljes bizonytalanságban, egyúttal kiszolgáltatottságban tartja, a hitelező számára a hiteldíj növelésére a jóhiszeműség követelményébe ütköző módon lényegében kontroll nélküli egyoldalú hatalmasságot biztosít. Azok a feltételrészletek hiányoznak, melyek a módosítási lehetőség kereteit ténylegessé, a fogyasztó számára közérthetővé, a módosítások mindenkori mértékét ellenőrizhetővé tennék.”
Index.hu, 2013. október 7.

A bíróság indoklása nagymértékben hasonlít a a 2011.11.23. napján közzétett fogyasztóvédelmi elemzésünkben leírt indokokra (Fogyasztóvédelmi Elemzés, 12-17. oldal).

3. Idézés

Jöjjön el Ön is a tárgyalásra!

20131129-PITEE-Idezes-Kozerdeku Kereset OTP

Idézés


Kérjük támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

3 Responses to Tárgyalás – Közérdekű Kereset az OTP ellen – 2013.11.29

  1. […] A Kúria 2013. július 4. napján kelt ítélete alapján a bíróságok sorra állítják le a végrehajtási eljárásokat, és így megakadályozzák a kilakoltatásokat. Továbbá november végén tárgyalja a Fővárosi Törvényszék azt a közérdekű keresetet, amelyik rendezni tudja a bankok egyoldalú szerződésmódosításának a kérdését (Közérdekű Kereset az OTP ellen – 2013.11.29). […]

  2. […] A Fővárosi Törvényszék  2013. november 29. napján fogja tárgyalni azt a közérdekű kereset, amit a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület indított történetesen az OTP Bank Nyrt. ellen, az egyoldalú szerződésmódosítását lehetővé tevő általános szerződési feltétel érvénytelenítése céljából (Tárgyalás – Közérdekű Kereset az OTP ellen – 2013.11.29). […]

  3. […] Törvényszéknek tárgyalnia az OTP Bank Nyrt. ellen benyújtott közérdekű keresetünket (l. Tárgyalás 2013.11.29). Erre a napra hívtuk nyilvános vitára Dr. Korba Szabolcsot, az OTP vezető jogtanácsosát (l. […]

%d blogger ezt kedveli: