A deviza alapú hitelek semmisek. Hogyan tovább?

A Közigazgatási és Igazságügyi Miniszter kezdeményezése alapján 2013. november 19. napján  kerekasztal-megbeszélést tartottak a deviza alapú hitelekről.

A megbeszélésen képviselve volt mindenki, akinek rangja és neve van a magyar igazságszolgáltatásban.

PITEE-Mese
Ott volt maga a Miniszter, aki egyben miniszterelnök helyettes is, jelen voltak továbbá a Kúria, a Magyar Nemzeti Bank, az Országos Bírósági Hivatal, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar Ügyvédi Kamara, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara és a Legfőbb Ügyészség delegáltjai.

  1. Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter,
  2. dr. Hajnal Péter megbízott tanácselnök (Kúria),
  3. Magyar Nemzeti Bank,
  4. Országos Bírósági Hivatal,
  5. Székely László, alapvető jogok biztosa (Alapvető Jogok Biztosának Hivatala),
  6. Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke (Magyar Ügyvédi Kamara),
  7. Tóth Ádám, a közjegyzői kamara elnöke (Magyar Országos Közjegyzői Kamara), és
  8. a Legfőbb Ügyészség,

Ez a rendezvény azt mutatja, hogy a devizahitelesek ügye a magyar jogtörténelem legfontosabb kérdésévé vált. Korábban soha nem látott mennyiségű jogi tudás összpontosul a devizahitelek kérdésre. A devizahitelesek ügye mellett  teljesen eltörpül minden más jelentős jogi kérdés. Ennyi sok neves és rangos emberre még Magyarország új alkotmányának a  megszövegezésénél sem volt szükség.

Az alaptörvény szövegét Szájer József (Fidesz) vezette bizottság készítette. A bizottság tagjai voltak még:
Salamon László (KDNP) és Gulyás Gergely (Fidesz).

Wikipedia: Magyarország alaptörvénye

Mi lett a kerekasztal-megbeszélés eredménye?


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


Semmi.

A résztvevők megbeszélték, hogy majd további megbeszéléseken megbeszélik, hogy mit kellene tenni.

Navracsics Tibor gondolatmenetét követve: a kormány várja a kúria döntését. A kúria várja az eljárási szabályok parlamenti módosítását. A Parlament pedig várja, hogy elé kerüljenek a módosító indítványok. Mindenki vár valakire.

Akik viszont nem várnak, azok a bankok és a bankok tulajdonosai. A bankok minden hónapban beszedik az aktuális törlesztőrészleteket. A bankok tulajdonosai pedig arra készülnek, hogy kivegyék a bankokból a mozdítható vagyont.

A jogállam és a bankok versenyében egyelőre a bankok tulajdonosai állnak nyerésre.

A deviza alapú hitelek semmisek.

Nem tudjuk, hogy a kerekasztal-megbeszélésen mi hangzott el a hitelek semmisségével kapcsolatban. A megbeszélést követő sajtótájékoztató azonban Navracsics Tibor úgy tett, mintha az bíróságokon még kérdéses lenne az, hogy semmisek-e a deviza alapú hitelszerződések.

Aki követi a bírósági ítéleteket az láthatja, hogy a bíróságok az esetek túlnyomó többségében megállapítják a deviza-alapú hitelszerződések semmisségét. Ezek az ítéletek nem csak a PITEE egyesület által feltárt semmisségi okokra alapulnak (Fogyasztóvédelmi Elemzés (Devizahitelezés), 2011.11.11), hanem sok más semmisségi okra is.

A bankok hitelszerződései ezer sebből véreznek. Nincsenek racionális jogi érvek, amelyekkel a semmisség ellen lehetne érvelni. Ezeket a hibákat nem lehet sem bírósági ítéletekkel, sem pedig törvényalkotással kijavítani.

Ismerve a magyarországi közállapotokat, nem tartjuk kizártnak, hogy szándékosan hoznak egymásnak ellentmondó ítéleteket a bíróságok.

Előbb-utóbb azonban elkerülhetetlenné fog válni nyilvánosan elismerni, hogy Magyarországon nincs érvényes deviza alapú hitelszerződés.

Kormányközeli információk szerint ezt már a kormány is pontosan látja, de igyekszik húzni az időt a választások utánig.

A Fidesznek azonban valójában nem érdeke, hogy jogilag tiszta helyzet álljon elő a választások előtt. A végleges mentőcsomag nyomán ugyanis bankpánik kialakulásától tartanak – értesült lapunk.
Bankpániktól tart a kormány, Figyelő Online, 2013.11.14

Hány per lehet folyamatban?

2013.03.31. ~1.000 per PSZÁF jelentés
2013.11.07. 2.500 ügy Dr. Wellmann György
2013.11.19. A devizahiteles perek
maguk alá temethetik
a bíróságokat.
Dr. Bánáti János

Az időhúzás csak ront a helyzeten

Ha a kerekasztal-megbeszélés résztvevői őszinték lennének a fogyasztókhoz, akkor beismernék, hogy fogalmuk sincs, hogyan kellene megoldani a kialakult helyzetet.

A résztvevők azonban az őszinte beszéd helyett inkább az időhúzást választják, mert jelenleg az tűnik a legkisebb rossznak.

Ez azonban csak a látszat. A Kúria júliusi ítélete óta minden egyes nappal romlik az ország esélye arra, hogy komolyabb megrázkódtatás nélkül kilábaljon a deviza-alapú hitelek fogságából.

A hatalmi ágak szétválasztásának elve miatt, NEM az igazságszolgáltatás feladata biztosítani az ország pénzügyi stabilitását. A pénzügyi stabilitás felett a kormánynak – tehát a végrehajtó hatalomnak – kell  őrködnie. Ha egy bíróság ítélet miatt a pénzügyi stabilitás veszélybe kerül, akkor azért NEM a bíróságok, hanem a kormány felelős. A kormánynak ezért nem a Kúria döntésére kellene várnia, hanem már most mindent meg kellene tennie annak érdekében, hogy a pénzügyi rendszer felkészüljön a devizahitelek felszámolására. 

A Kúria el fogja játszani a társadalom bizalmát, ha nem kényszeríti rá a kormányt és a bankokat a törvények betartására.


Kérjük, támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt szereti: