Korrupt döntésre készül-e a Kúria jogegységi tanácsa?

Jogegységi döntésre készül a Kúria 2013. december 16. napján. A Kúria közzétette azokat az elvi kérdéseket, amelyekre a jogegységi döntés választ kíván adni. A kérdések mind a devizahitelekre vonatkoznak.

Download Jogegységi eljárás lefolytatása iránti indítvány
Kúria 2013.11.22.

A kérdések nyilvánosságra hozatala egy fontos lépés Magyarországon a jogbiztonság megteremtése érdekében. Ismereteink szerint a Kúria korábban egyetlen alkalommal sem vonta be a nyilvánosságot egy jogegységi döntés előkészületeibe. A Kúria tevékenysége egy fokkal átláthatóbbá vált.

Atlathatosag

Átláthatóság

De, vajon megszűnt-e a korrupció veszélye?


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


1. Bizalmatlanság

Kuria

Bizalmatlanság

A Kúria tevékenységét a társadalom rendkívül nagy bizalmatlansággal figyeli. A devizahiteleket folyósító bankok és a devizahitelt felvevő fogyasztók egyaránt azt feltételezik, hogy a Kúria egy korrupt döntésre készül. Mindenki attól tart, hogy a Kúria nem független, és valójában a hatalmi elit mozgatja a háttérben a szálakat.

A bankok jogosan feltételezik, hogy a Kúria nem független. A politikai elit ugyanis mindent megtesz annak érdekében, hogy saját sikerének tüntesse fel a devizahitelesek helyzetének várható javulását. Azok a kormányzati nyilatkozatok, amelyek az elmúlt hetekben a jogegységi határozattal kapcsolatban elhangzottak, rombolják a bíróságok függetlenségébe vetett hitet. Egy jogállamban elfogadhatatlan az, hogy az ország miniszterelnöke arról beszéljen, hogy az igazságszolgáltatásnak át kellene állnia az emberek oldalára!

Ha az igazságszolgáltatás nem áll az emberek oldalára, akkor a kormánynak kell majd odaállnia
Orbán Viktor miniszterelnök, Híradó 2013.11.15.

Ugyanakkor a fogyasztók is jogosan kételkednek a Kúria függetlenségében. Az igazságszolgáltatás berkein belül nyílt titoknak számít az, hogy a bíróságok szándékosan nem kérik számon a bankokon a törvénysértéseket. Az igazságszolgáltatás így akarja megvédeni a hatalmi elitet attól, hogy kiderüljön mekkora károkat okozott valójában az országnak a devizahitelek elterjedése. Sok bíró ugyanis azt hiszi hogy az igazságszolgáltatás feladata a betétesek védelme, és ennek érdekében érdemes a bankok nyilvánvaló törvénysértései felett is szemet hunyni. Egy jogállamban elfogadhatatlan az, hogy a bíróságok bármilyen okból kimagyarázzanak törvénysértéseket!

2. Korrupció ellen Nyilvánosság

A Kúria azzal a céllal fog jogegységi döntést hozni, hogy az ítélkezési gyakorlatot egységesítése. A jogegységi döntés ezért nagy mértékben befolyásolni fogja a devizahitelesek és a bankok vitájának a kimenetelét.

Ez a vita az elmúlt években rendkívül elmérgesedett, ezért fennáll annak a veszélye, hogy az a fél, amelyik a jogegységi döntés után vesztesnek érzi magát korrupcióval fogja vádolni a Kúriát.

A Kúria csak úgy tudja elkerülni a korrupció vádját, ha biztosítja a jogegységi eljárás lehető legnagyobb nyilvánosságát.

A nyilvánosság akkor biztosított, ha minden érintett elmondhatja a saját álláspontját, ha minden érintett megismerheti a másik oldal álláspontját ÉS ha minden érdeklődő vitába szállhat a bíróság álláspontjával is!

3. Meglepetés?

A jogegységi eljárás elvi kérdéseket taglal. Ezek a kérdések nem kapcsolódnak közvetlenül egyetlen eljáráshoz sem. Ezért a Kúria bírái nem burkolódzhatnak hallgatásba az ún. “prejudikáció” (vélt vagy valós) eljárási elvére hivatkozással.

jack-in-the-box

Meglepetééés!

A magyar jogi kultúra sajátossága, hogy a bíróságok döntéseiket gyakran teljesen meglepő érvekre alapozzák. Az ilyen meglepetések ellentétesek a jogbiztonság elvével. A jogbiztonság azt feltételezi, hogy a bíróságok kiszámítható (ismert) érvekre alapozzák döntéseiket. A társadalomnak és a szakmai nyilvánosságnak joga van tudni, hogy mely érvek alapján akar a Kúria jogegységi döntést hozni.

Ha a Kúria meglepő érvekre fogja alapozni a jogegységi döntését, akkor biztosan nem mossa le magáról a korrupció gyanúját.

4. Jogállam – Szakmai vita

A magyar jogásztársadalom felelőssége, hogy egy megalapozott jogegységi döntést készüljön. Egy ilyen döntéshez azzal lehet hozzájárulni, ha a döntésben érintett jogászok nyilvánosan megvitatják a felmerült kérdéseket.

Felhívjuk a bankok jogászait,

Felhívjuk a Kúria bíráit, és

Felhívjuk a november 19-dikei minisztériumi tárgyaláson részt vett hivatalok vezetőit,

hogy 2013. december 9. napjáig fogalmazzák meg és tegyék közzé álláspontjukat a Kúria kérdéseiről!

A devizahitelesek ügyét nem lehet zárt ajtók mögötti tárgyalásokon megoldani!

A jogállam motorja a nyilvános szakmai vita!


Kérjük, támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

8 Responses to Korrupt döntésre készül-e a Kúria jogegységi tanácsa?

  1. […] Korrupt döntésre készül-e a Kúria jogegységi tanácsa? (www.pitee.org, […]

  2. […] Korrupt döntésre készül-e a Kúria jogegységi tanácsa? (www.pitee.org, 2013.11.27) […]

  3. […] Korrupt döntésre készül-e a Kúria jogegységi tanácsa? (www.pitee.org, 2013.11.27) […]

  4. […] Korrupt döntésre készül-e a Kúria jogegységi tanácsa? (www.pitee.org, 2013.11.27) […]

  5. […] Korrupt döntésre készül-e a Kúria jogegységi tanácsa? (www.pitee.org, 2013.11.27) […]

%d blogger ezt kedveli: