Sajtóközlemény: A Kúria jogegységi döntése káoszt fog okozni.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapest, 2013. december 17.

A Kúria azzal a céllal akart jogegységi döntést hozni, hogy megteremtse a jogbiztonságot a devizahiteles pereket illetően. A Kúria 2013. december 16. napján nyilvánosságra hozott sajtótájékoztatója nem ad egyértelmű választ a kúria által megfogalmazott kérdésekre. A jogegységi döntés a jogbiztonság megteremtése helyett a jogi zűrzavart fogja növelni. A Kúria bíráit személyes felelősség terheli azért, hogy a devizahitelesek problémája továbbra sincs megoldva!

pitee-eredmenyjelzo

A Kúria jogegységi döntésének az értelmezéséhez meg kell várni a Kúria döntésének a részletes indoklását. A megjelent sajtó tájékotzatóból azonban három dolog nyilvánvalóan kiderül.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


  1. A deviza alapú szerződések semmisek. A bankok törvénytelen szerződések alapján követelik a havi törlesztő részleteket. A bankok törvénytelen szerződések alapján veszik el az adósok otthonait.
  2. A Kúria nem hajlandó betölteni azt a szerepét, amit az igazságszolgáltatásnak egy jogállamban be kellene töltenie. A Kúria feladata az lenne, hogy rendbe tegye a bankok és a fogyasztók viszonyát. E helyett a Kúria minden igyekezete azon van, hogy kibújjon ezen alkotmányos feladatának az elvégzése alól, és megpróbálja áthárítani az igazságszolgáltatási tevékenységét a kormányra. A Kúria igyekezete ellentétes a jogállami elvekkel, mert ellentétes a hatalmi ágak szétválasztásának az elvével.
  3. Végül a Kúria jogegységi döntése, nyilvánvalóvá teszi azt is, hogy a Kúria nem gondolta át a jogegységi döntés tartalmát, és nem gondolta végi mi lesz a következménye annak, ha a bíróságok a jogegységi döntést kötelező érvénnyel betartják. A Kúria jogegységi döntése alapján ugyanis a bíróságoknak olyan mértékben kell majd belenyúlniuk a bankok szerződéseibe, amely teljesen össze fogja zavarni a bankok és a fogyasztó közti jogviszonyt. A jogviszonyok összezavarása csak elodázza a devizahitelesek problémájának megoldását. A végeredmény úgy is az lesz, hogy a bankok rá fognak kényszerülni arra, hogy elszámoljanak a fogyasztókkal, úgy mintha a szerződések semmissé váltak volna.
    Jogilag tiszta helyzet akkor állt volna elő, ha egy semmis szerződést a bíróságok minden esetben, kivétel nélkül semmissé nyilváníthatnak és a feleket az eredeti állapot helyreállítására kötelezhetnek. Ezzel szemben a jogi zűrzavart fogja növelni az, ha a bíróságok a semmissé nyilvánítás előtt, előbb toldozgatni-foldozgatni és részben érvénytelenítgetni kell majd a fogyasztói szerződéseket.

A Kúria azzal a céllal akart jogegységi döntést hozni, hogy megteremtse a jogbiztonságot a devizahiteles pereket illetően. A Kúria ezt a célt nem érte el. Kúria bírái becsapták a magyar társadalmat. A jogegységi döntés a jogbiztonság megteremtése helyett a jogi zűrzavart fogja növelni.

A Kúria bíráit személyes felelősség terheli azért, hogy a devizahitelesek problémája továbbra sincs megoldva! A Kúria bíráinak és tanácsadóinak nyilvánvalóan fogalmuk sincs arról, hogy milyen írott és íratlan szabályok érvényesülnek a pénzügyi jog területén.

Magyarország sokkal jobban járt volna, ha a Kúria 2013. július 4-én kimondta volna a devizahitelek semmisségét. Magyarország sokkal jobban járt volna, ha a Kúria 2013. december 16-án kimondta volna a devizahitelek semmisségét. Minél tovább húzza a Kúria a devizahiteles perek megoldását, annál nagyobb károkat fog szenvedni a magyar társadalom és a magyar gazdaság.

A Kúria időhúzása miatt Magyarországon a gazdagok egyre gazdagabbak a szegények pedig egyre szegényebbek lesznek.

Magyarország csak akkor lesz sikeres és erős ország, ha az igazságszolgáltatás számon kéri a törvények betartását!


Kérjük, támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt kedveli: