A Kúria aláássa a kormány gazdaságpolitikai eredményeit (6/2013. PJE) – Nyílt levél Orbán Viktorhoz

PITEE-A bankoknak nem kell betartaniuk a torvenyeket

MINISZTERELNÖKSÉG
Orbán Viktor Miniszterelnök
Budapest
Kossuth Lajos tér 2-4.
1055

Tárgy: A Kúria aláássa a kormány gazdaságpolitikai eredményeit (6/2013 PJE) 

Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!

Egyesületünk több mint két éve küzd jogállami eszközökkel a devizahitelesek helyzetének megoldása érdekében. Ez a munka adja az alapot ahhoz, hogy most a devizahitelesek nevében Önhöz forduljunk segítségért.

A bankok a devizahitelezés során nem tartották be Magyarország törvényeit. Nem tájékoztatták megfelelően a fogyasztókat a hiteltermékek alapvető tulajdonságairól, és nem vizsgálták megfelelően az adósok kockázatviselési képességeit.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


Árfolyamrés

A bankok törvénysértéseire jó példa az ún. árfolyamrés esete. Az árfolyamrés egy speciális költség típus. A bankok ezt a költséget elrejtették a szerződésekben, és aztán a futamidő során ezt a költséget titokban manipulálták. A fejlett pénzügyi világban egy költségelem elrejtése és manipulálása egy rendkívül súlyos jogsértés, amit az igazságszolgáltatás a lehető legszigorúbb módon szankcionál.

Ezzel szemben a magyar igazságszolgáltatás nem tekinti súlyos jogsértésnek az árfolyamrés elrejtését és manipulálását. Annak ellenére, hogy a törvényalkotó egy költségelem elrejtését a semmisség jogkövetkezményével kívánta szankcionálni, a Kúria a semmisség helyett a szerződések érvényben tartását szorgalmazza.

A Kúria tevékenysége ellentétes a jogállami elvekkel. A Kúria joggyakorlása gátolja Magyarország felzárkózását a fejlett Európai országokhoz.

6/2013. PJE

A Kúria 2013 év végén meghozta a 6/2013. PJE határozatát. A bírák célja nyilvánvalóan az volt, hogy akadályokat gördítsenek a fogyasztók jogérvényesítése elé. Ezzel szemben ez a határozat több olyan megállapítást is tartalmaz, amelyekre a fogyasztók további pereket alapozhatnak. Feltételezzük, hogy a Kúria azonnal újabb jogegységi döntés kíván majd hozni, amint szembesül azzal, hogy a 6/2013 PJE következetes betartása számtalan fogyasztói szerződés semmisségéhez vezet.

A Kúria 2013. július 4. napján kelt közbenső ítélete óta tudjuk, hogy a deviza-hitelszerződések többsége semmis. A szerződéseket jelenleg kizárólag a Kúria törvényellenes jogalkalmazása tartja érvényben.

A Kúria törvényellenes jogalkalmazása súlyos károkat okoz az országnak, mert rombolja az emberek hitét a jogállamban, és gátolja a jogbiztonság kialakulását.

A Kúria továbbá aláássa a kormány gazdaságpolitikai eredményeit is. Egy országban, ahol az igazságszolgáltatás nem kéri számon a törvények betartását, ott nem lesz gazdasági fellendülés, mert senki nem fog vállalkozást alapítani, sem hitelt felvenni, sem családot tervezni. Ha egy országban nincs jogbiztonság, akkor onnan elvándorolnak a fiatalok.

Törvényjavaslat

A Kormány és a devizahitelesek közös érdeke, hogy a Kúria jogalkalmazását jogállami keretek közé tereljük.

Ennek érdekében az egyesület szakértői hamarosan elkészítenek egy törvényjavaslatot. Ez a törvényjavaslat nem ad minden nyitott kérdésre megoldást, de hozzájárulhat ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás működése egységesé váljon, és, a devizahitelesek helyzete megoldódjon. Ez egy első lépés lehet a jogállammá válás irányában.

Kérjük a Miniszterelnök urat, hogy majd támogassa a törvényjavaslatunkat, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy azt a parlament a lehető leghamarabb elfogadja!

Üdvözlettel

PITEE


Kérjük, támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

2 Responses to A Kúria aláássa a kormány gazdaságpolitikai eredményeit (6/2013. PJE) – Nyílt levél Orbán Viktorhoz

  1. […] A Kúria aláássa a kormány gazdaságpolitikai eredményeit (6/2013. PJE) – Nyílt levél Orbán… (2014. január 8.) […]

  2. […] idén év elején küldött nyílt levelemre (A Kúria aláássa a kormány gazdaságpolitikai eredményeit (6/2013. PJE), 2014.01.08.) most ismét a devizahitelesek ügyében írok Önnek. A devizahitelek érvényessége […]

%d blogger ezt szereti: