Tárgyalás – Közérdekű Kereset az OTP ellen – 2014.02.04

Folytatódik a közérdekű kereset az OTP Bank ellen a Fővárosi Törvényszéken!

A PITEE egyesület által benyújtott közérdekű kereset lehetőséget teremt arra, hogy egyetlen bírósági ítélettel egyszerre több szerződésben is meg lehessen állapítani az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő szerződési feltétel érvénytelenségét.

A bíróság tavaly év végén többször is elnapolta a tárgyalást. A jelenleg aktuális végzés szerint a tárgyalás 2014. február 4. napján lesz.

Biro A tárgyalás időpontja:

2014. február 4.
10:30

Budapest II. Varsányi I. u. 40-44.

III. em. 316.(?)

Aki szeretné, hogy a saját szerződése is
része legyen az eljárásnak,
az vegye fel velünk emailen a kapcsolatot!


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


1. Előzmények

2011. december elején közérdekű keresetet indítottunk az OTP Bank Nyrt. ellen, amiben kértük a bíróságot, hogy semmisítse meg a banknak, azt az általános szerződési feltételét, amelyikben a bank az egyoldalú szerződésmódosítás jogát fenntartotta.

Az eljárás 2012 elején elakadt, mert a bíró az eljárást meg kívánta szüntetni. A megszüntetéssel kapcsolatos vitát a Kúria zárta le, és utasította az elsőfokú bíróságot az eljárás folytatására.

A per eddigi jelentősebb iratai:

2. Bírósági eljárások

2013 október elején nagy port kavart fel a Pécsi Ítélőtábla egyik ítélete, amiben a bíróság érvénytelenítette egy egyedi hitelszerződésben az OTP Bank szerződési feltételét:

A bíróság szerint „a szerződés semmilyen mértékben nem rendelkezik arról, hogy a módosításra okot adó tételek (bankközi hitelkamat, fogyasztói árindex, jegybanki alapkamat, állampapírok hozama, lakossági hitelek kockázati tényezői…) változását a hitelezőknek milyen mértékben és arányban kell, illetve lehetséges figyelembe venniük.

Ebben a tekintetben az adósokat teljes bizonytalanságban, egyúttal kiszolgáltatottságban tartja, a hitelező számára a hiteldíj növelésére a jóhiszeműség követelményébe ütköző módon lényegében kontroll nélküli egyoldalú hatalmasságot biztosít. Azok a feltételrészletek hiányoznak, melyek a módosítási lehetőség kereteit ténylegessé, a fogyasztó számára közérthetővé, a módosítások mindenkori mértékét ellenőrizhetővé tennék.”
Index.hu, 2013. október 7.

A bíróság indoklása nagymértékben hasonlít a a 2011.11.23. napján közzétett fogyasztóvédelmi elemzésünkben leírt indokokra (Fogyasztóvédelmi Elemzés, 12-17. oldal).

3. Idézés

Jöjjön el Ön is a tárgyalásra!

20140204-PITEE-OTP-Kozos Kereset (Idezes)


Kérjük támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

2 Responses to Tárgyalás – Közérdekű Kereset az OTP ellen – 2014.02.04

  1. […] Tárgyalás – Közérdekű Kereset az OTP ellen – 2014.02.04 […]

  2. […] Tárgyalás – Közérdekű Kereset az OTP ellen – 2014.02.04 […]

%d blogger ezt szereti: