A kormány és a bíróságok büntetni készülnek a pereskedő devizahiteleseket?

Jogszerű-e a a bírósági eljárások felfüggesztése? Ki fogja kifizetni a perilletéket? Ki fogja kifizetni a fogyasztók jogi képviselőit? Mit lehet tenni, ha a posta kézbesítette az eljárást felfüggesztő végzést? Szavazzon: ki fizesse az eddigi eljárások költségeit?

Ki viseli majd az eddigi peres eljarasok költségeit?

Ki viseli majd az eddigi peres eljarasok költségeit?

Augusztusban állítólag tízezer devizahiteles pert függesztettek fel a bíróságok.  Az eljárások felfüggesztése, a 2014. évi XXXVIII. sz. törvény szerint legfeljebb az év végéig tarthat. Pont addig, amíg a tervek szerint lezárulnak azok a perek, amiket augusztus végétől indítanak a bankok az állam ellen (Furcsa véget ért az első devizahiteles per, portfolio.hu, 2014.08.23.).

Vajon mi értelme lesz folytatni a felfüggesztett pereket, ha a bankok és az állam közötti perekben jogerős döntések születtek?


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


A Kúria 6/2013. sz. PJE határozata

A Kúria bírái az elmúlt hónapokban többször is elmondták, hogy nyűgnek érzik a devizahiteles pereket.

A Kúria közel 40(!) tagú jogegységi tanácsa 2013 decemberében írásba is foglalta azon álláspontját, miszerint a devizahiteles perek megoldása, szerintük, nem(!) az igazságszolgáltatás feladata:

“A nagyszámú jogvitát eredményező társadalmi problémák megoldásának nem a bírói út a megfelelő módja, figyelemmel annak időigényes és nem költséghatékony voltára, szemben a jogalkotási lehetőséggel, amely célszerű és legitim eszköze társadalmi problémák kezelésének.
[…]
A jogszabályokkal érintett szerződések tekintetében egyedi esetekben a bírói konkrét módosítás azt eredményezné, hogy a jogszabályi formában megjelenő össztársadalmi mérlegelést az egyedi bírói döntések felülírnák, ami megbontaná a jogalkotó által szándékolt egyensúlyt. Ha a jogalkotó az indokolt körben – a legszélesebb mérlegelés eredményeként – a szerződésmódosítást jogszabállyal elvégezte, a bírói szerződésmódosítás ugyanebben a körben kizárt.”
6/2013. számú PJE határozat

 

Felfüggesztő Végzés

Felfüggesztő Végzés

A magyar bírói kar vezetése, úgy gondolja, hogy “nagyszámú jogvitát eredményező társadalmi problémák megoldásának nem a bírói út lenne a megfelelő módja“. Ezen bírák álláspontja szerint elfogadható, a bírói út helyett, ha a törvényhozás jogszabállyal módosít meglévő szerződéseket.

Újabb törvényi trükk

A kormány és a bíróságok, minden jel szerint, egy újabb törvényi trükkhöz fognak folyamodni, és majd egy tollvonással megszüntetik a devizahitelesek pereit.  A perek megszüntetése a devizahiteleseknek több százezer forintos kárt fog okozni, mert a devizahitelesek nyakán marad a perilleték és az ügyvédi díj kifizetése.

Aki ezt meg akarja akadályozni, annak el kell gondolkoznia azon, milyen jogi lépést érdemes tenni a bíróságok felfüggesztő végzései ellen.

Tartsa kéznél a felfüggesztő végzését, ha meg akarja gátolni, hogy a bírósági eljárás költségei az Ön nyakán maradjanak!

Interjú 

A kormány és a bíróságok minden jel szerint arra készülnek, hogy bosszút álljanak azokon a fogyasztókon, akik perelni merték a bankjukat. A kormány adósmentési koncepciójának ugyanis része az is, hogy a pert indító fogyasztókra akarják terhelni a perek költségeit, illetékkel és ügyvédi költséggel együtt. Tehát hiába perel valaki teljesen jogosan a bankja ellen, mégis viselnie kell majd a per költségeit. A kormány és a bíróságok nevelési célja egyértelmű: azt a fogyasztót, aki küzd a jogaiért, meg kell büntetni.
[…]
Alapesetben, ha valaki sikeresen perel, akkor az illetéket és az ügyvédi képviselet költségeit a vesztes félnek kellene viselnie. Ha azt feltételezzük, hogy egy átlagos deviza-alapú hitel 8 millió forint, akkor a bírósági illeték közel félmillió forint az ügyvédi díj pedig néhány százezer forint. Ezeket a költségeket a bankoknak meg kellene téríteniük a fogyasztóknak. Nálunk ezzel szemben a kormány és a bíróságok arra készülnek, hogy a most elinduló új típusú bírósági eljárásokkal oka fogyottá tegyék a többi korábbi pert, amit a devizahitelesek indítottak. Ha pedig egy per oka fogyottá válik, akkor a bíróságok a pereket meg fogják szüntetni. A per megszüntetésének a következménye pedig az lesz, hogy a devizahitelesek nyakán marad az illeték és a saját ügyvédjének a költsége. A devizahitelesek tehát azt fogják látni, hogy pereltem, igazam volt, és mégis ráfizettem a perköltségekkel. Ezek után mindenki háromszor is meg fogja gondolni azt, hogy akar-e pereskedni Magyarországon.
(Devizahitelek – Titkosak az infók a valódi kárról, figyelo.hu, 2014.08.07.)

Felfüggesztő Végzés

 

Felfüggesztő Végzés

Felfüggesztő Végzés


Kérjük, támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

2 Responses to A kormány és a bíróságok büntetni készülnek a pereskedő devizahiteleseket?

  1. […] az eljárások  várható lezárása akár milliós nagyságrendű kárt is okozhat nekik (A kormány és a bíróságok büntetni készülnek a pereskedő devizahiteleseket, […]

  2. […] A peres eljárások felfüggesztése (és várható ítélet nélküli lezárása) ugyanis több százezer forintos kárt is okozhat a perben álló devizahiteleseknek. (A kormány és a bíróságok büntetni készülnek a pereskedő devizahiteleseket? 2014.08.25) […]

%d blogger ezt szereti: