Jogszerű-e az eljárások felfüggesztése?

Az Országos Bírói Hivatal tájékoztatása szerint közel tízezer peres eljárást függesztettek fel a bíróságok a devizahitelek rendezését célzó törvény alapján (Tízezer devizaper áll le országszerte, 2014. július 30.).

Ez a törvényi szabályozás, valamint az a tény, hogy ezt a szabályozást a bíróságok szó nélkül végrehajtották, újabb bizonyítékai annak, hogy Magyarországon az igazságszolgáltatás nem független a kormány és a parlament akaratától. Hiszen ha a kormány és parlament úgy akarja, akkor láthatóan beleszólhat a bírósági eljárások ügymenetébe.

Alszik a széken a kabát

Alszik a széken a kabát

Egy jogállamban a bíróságok függetlensége arra is kiterjed, hogy milyen sorrendben tárgyalják a kereseteket. Emiatt a bírósági eljárások felfüggesztése ellentétes a jogállami elvekkel. Elszomorító, hogy az igazságszolgáltatás vezetői nem védik a bíróságok függetlenségét.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


Az Alkotmánybíróság 8/2014. (III. 20.) határozata nem vizsgálta azt a kérdést, hogy a parlamentnek van-e joga bírósági eljárásokat felfüggeszteni. Emiatt minden érintett devizahitelesnek, el kell gondolkoznia azon, hogy akar-e jogi lépéseket tenni az eljárások folytatása céljából.

A jövő héten, a www.pitee.org weboldalon, közzé fogjuk tenni a javaslatunkat arról, hogyan lehet a bírósági eljárások felfüggesztése ellen védekezni. Ennek céljából szükség lesz a folyamatban lévő eljárás, valamint a felfüggesztő végzés adataira.

Szükséges adatok:

  • Melyik bíróság adta ki a felfüggesztő végzést?
  • Mi a felfüggesztő végzés iktatószáma?
  • Melyik nap kézbesítette a posta Önnek a felfüggesztő végzést?
  • Melyik elsőfokú bíróság illetékes?
  • Mi az elsőfokú bíróság postacíme?

Minta végzés:

Felfüggesztő Végzés

Felfüggesztő Végzés


Kérjük, támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

One Response to Jogszerű-e az eljárások felfüggesztése?

  1. […] Az alábbi alkotmányjogi panaszt, a PITEE egyesületnek kézbesített felfüggesztő végzés alapján töltöttük ki. A végzést az OTP Bank ellen indított közérdekű keresetben hozta a másodfokú bíróság. A végzés másolatát itt tekintheti meg: Jogszerű-e az eljárások felfüggesztése? […]

%d blogger ezt szereti: