Devizahitelek: A szavak helyes használatának a helyreállítása – Nyílt levél Orbán Viktornak

MINISZTERELNÖKSÉG
Orbán Viktor Miniszterelnök
Budapest
Kossuth Lajos tér 2-4.
1055

Tárgy: Devizahitelek
A szavak helyes használatának a helyreállítása.

PITEE-Orban

Orbán Viktor Miniszterelnök nyílt levelet olvas (forrás: http://www.miniszterelnok.hu

Budapest, 2014. szeptember 16.

Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!

Hivatkozással idén év elején küldött nyílt levelemre (A Kúria aláássa a kormány gazdaságpolitikai eredményeit (6/2013. PJE), 2014.01.08.) most ismét a devizahitelesek ügyében írok Önnek. A devizahitelek érvényessége körüli egyre nagyobb jogi zűrzavarban arra szeretném kérni Önt, hogy segítsen nekünk helyreállítani a szavak helyes használatát.

Nagy érdeklődéssel hallgattam az Ön szavait a Parlament őszi ülésszakának megnyitóján.

Önt, minden valószínűség szerint, duplán megvezették a devizahiteles törvénnyel kapcsolatban. Egyrészt megvezette Önt az Alkotmánybíróság, mert 2014. március 20. napján kelt határozatában (AB 8/2014 (III. 20.)) azt állította, hogy az Alaptörvény egyetlen rendelkezése sem gátolja a törvényhozást abban, hogy polgári jogi szerződéseket jogszabállyal módosítson. Aztán megvezették Önt azok a jogászok, akik azt állították, hogy a fogyasztók nem fognak tudni az Alkotmánybírósághoz fordulni jogvédelemért a devizahiteles törvénnyel szemben.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


Ezek közül az utóbbi állítás biztosan nem igaz, hiszen az Alkotmánybíróságról szóló törvény két különböző lehetőséget is nyújt a devizahiteleseknek arra, hogy a Bankmentő Törvény rendelkezéseivel szemben védjék az érdekeiket. Ami pedig az Alkotmánybíróság márciusi határozatát illeti kérdéses, hogy vajon azzal az Emberi Jogok Európai Bírósága egyet fog-e érteni.

Ezekre a problémákra megpróbáltam idejekorán felhívni a munkatársai figyelmét. Négy nappal a devizahiteles törvény zárószavazása előtt elektronikus levelet küldtem dr. Nagy Péter ügyvéd úrnak, amiben jeleztem, hogy a törvénytervezet elfogadása nagyon nehéz helyzetbe fogja hozni a kormányt és az országot. Egyúttal felajánlottam, hogy ha az igazságügyi minisztert érdekli a véleményem, akkor szívesen megosztom vele a gondolataimat (Elektronikus levél 2014.07.01.). Dr. Nagy Péter a Nagy & Trócsányi ügyvédi iroda névadó partnere, az Ön igazságügyi miniszterének az üzlettársa. Levelemre a mai napig nem kaptam választ.

Ha az igazságügyi miniszter úr meghallgatta volna a véleményemet, akkor az államnak nem lett volna szüksége 2,36 milliárd forintért ügyvédeket szerződtetnie  (Ki nem találná, mennyit költ a devizaperes ügyvédekre az állam, 2014. augusztus 29., Napi.hu). Nem lett volna szükség jogellenesen felfüggeszteni a devizahiteles pereket (Tízezer devizaper áll le országszerte, 2014. július 30.). És nem lett volna szükség egy hónapon keresztül kirakatpereket folytatni a bankok és az állam között. Összességében Magyarország ma egy sikeresebb ország lenne.

Tisztelt Miniszterelnök úr!

A mai világban sajnos nem ritka, hogy felelőtlen pénzügy vezetők, rossz jogi tanácsadók és felkészületlen állami bürokraták miatt pénzügyi vállalkozások kintlévőségei behajthatatlanná válnak. Ilyen esetekben az állam azonban soha nem az adósokkal fizetik meg a kárt. Ha egy bank rosszul működik, akkor azért nem az adósok, hanem a bankok vezetői és tulajdonosai a felelősek.

Ha körbenézünk Európában, akkor láthatjuk, hogy bankok megmentéséért a tagállamok soha nem az adósokhoz fordultak pénzért. Sehol soha nem módosítottak törvénnyel hitelszerződéseket. Németországban, Ausztriában és néhány hete Portugáliában az állam segítette ki azokat a bankokat, amelyek rossz szerződéseket kötöttek.

Ön idén májusban, miniszterelnöki székfoglalóját azzal kezdte, hogy első dolga lesz a a szavak helyes használatának a helyreállítása

Régi tanítás, mi legyen az első teendője annak aki megkezdi a kormányzást. A szavak helyes használatának a helyreállítása.” (2014.05.10. , youtube.com).

A devizahitelesek számára bántó és velük szemben igazságtalan, amikor a társadalmi közbeszéd arról szól, hogy az országban jelenleg a devizahitelesek megmentése folyik.

A devizahiteleseket ugyanis nem kell megmenteni.

Ha a bíróságok betartanák a minimális európai jogállami normákat, magyarán “ független” és “tisztességes” eljárásokban (Alaptörvény XXVIII cikk, Európai Unió Alapjogi Chartája 47. cikk, Egyezmény az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről 6. cikk) bírálnák el a devizahitelesek kereseteit, akkor valójában a bankok megmentésére lenne szükség.

PITEE-Simpsons-Bart-Bankmento Torveny

Bankmentő törvény

A fentiekre tekintettel kérem, hogy a jövőben saját nyilatkozataival segítsen helyre állítani a szavak jelentését:

Ha a bankok rossz szerződéseket kötöttek, akkor értelmetlen arról beszélni, hogy az adósokat kell megmenteni. Hiszen ha rosszak azok a szerződések, akkor a bankok vannak bajban és nem a devizahitelesek. Ennek csak így van értelme.

 

Magyarországon most a bankok megmentése zajlik.

Ha a szavak használata nem helyes, akkor a gondolatok értelme zavaros. Ha a gondolatok értelme zavaros, nem lehet szabatosan cselekedni. Minden ezen múlik.

Üdvözlettel

PITEE

Elektronikus levél

Elektronikus levél, 2014.07.01


Kérjük, támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjeszto és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezeto Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt szereti: