Közérdekű kereset a Lombard Lízing ellen – Folytatódik a bírósági aktatologatás

Lombard

Lombard

A Kúria 2014. szeptember 30. napján tárgyalta a PITEE egyesület Lombard Lízing Zrt. ellen benyújtott közérdekű keresetét.

A PITEE egyesület felülvizsgálati kérelme a  Szegedi Ítélőtábla 2014. március 26. napján kelt elutasító ítélete ellen irányult.

Szegedi Ítélőtábla korábbi ítélete szerint közérdekű keresettel nem lehet olyan általános szerződési feltételeket támadni, amelyek már nincsenek hatályban.

Elbukták a devizaadósok a Lombard-pert (2014.03.26. delmagyar.hu)


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


A Kúria nem zárta le a jogvitát a  Lombard Lízing Zrt. egyoldalú kamatemeléseinek tisztességtelenségével kapcsolatban. A Kúria mostani döntése alapján a  közérdekű kereset másodfokon folytatódik tovább majd valamikor.

Az igazságszolgáltatásban elterjed jelenség, hogy a bíróságok egymás között tologatják az aktákat, ahelyett, hogy a meglévő törvények alkalmazásával eldöntenék a pereket. A bíróságok tétovázása ellentétes az Alaptörvény XXVIII. cikkével. Ezen cikk alapján ugyanis a bíróságok alkotmányos kötelessége a pereket “ésszerű határidőn belül” eldönteni.

Alaptörvény XXVIII. cikk
(1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy […] jogait és kötelezettségeit törvény által felállított, független és pártatlan bíróság tisztességes és nyilvános tárgyaláson, ésszerű határidőn belül bírálja el.

Az egyesület közérdekű keresetei több mint három éve bolyonganak az igazságszolgáltatás útvesztőiben. Egy modern jogállamban elfogadhatatlan lenne az, hogy a peres feleknek hosszú éveken keresztül kelljen várniuk arra, hogy egy végleges ítélet szülessen.

A Kúria döntése miatt a Lombard Lízing Zrt. ügyfelei továbbra is kötelesek semmis szerződéseik alapján, tisztességtelen módon megemelt díjakat megfizetni.

Továbbá ugyancsak a Kúria döntése miatt a Lombard Lízing Zrt. tulajdonosai idén is busás jutalékot tudnak majd a vállalkozásból kiszedni.

Igazságszolgáltatás?

Igazságszolgáltatás?

A fogyasztók kifosztása és a pénzügyi vállalkozások tulajdonosainak a megjutalmazása jól mutatja azt, hogy a magyar igazságszolgáltatás nem képes kiszolgálni egy demokratikus piacgazdaság igényeit.

PITEE


Kérjük, támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt szereti: