Alkotmányjogi panasz az eljárások felfüggesztése ellen! – Hiánypotlás minta

Szeptember elején azt javasoltuk a perben álló devizahiteleseknek, hogy nyújtsanak be alkotmányjogi panaszt a peres eljárások felfüggesztése ellen.

A peres eljárások felfüggesztése (és várható ítélet nélküli lezárása) ugyanis több százezer forintos kárt is okozhat a perben álló devizahiteleseknek. (A kormány és a bíróságok büntetni készülnek a pereskedő devizahiteleseket? 2014.08.25)

Alkotmanybirosag-Door

Alkotmányjogi érvekkel alátámasztott bejárat

Az Alkotmánybíróság október elején hiánypóltási leveleket küldött ki azokhoz, akik benyújtották az általunk javasolt alkotmányjogi panaszt (Alkotmányjogi panasz az eljárások felfüggesztése ellen! 2014.09.02).

A hiánypótlási felhívásban Dr. Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára, arra szólítja fel a devizahiteleseket, hogy egészítsék ki a beadványukat

“alkotmányjogi érvekkel alátámasztott kellő”

indokolással.

Ebben a bejegyzésben megismerheti a hiánypótlási felhívás tartalmát és letöltheti a hiánypóltási felhívásra adható választ.

 


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


Download  Alkotmányjogi panasz – Hiánypítlási minta (2014.10.13) [291 KB]

scribd Alkotmányjogi panasz – Hiánypótlás minta (2014.10.13) [291 KB]

Alkotmánybíróság

1015 Budapest
Donáti u. 35-45.

 

Tisztelt Dr. Bitskey Botond!

Alulírott

Név:  _____________________

Cím: _____________________

alkotmányjogi panasz indítványt nyújtottam be a 2014. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban „Bankmentő Törvény”) 16. §-ának a felülvizsgálata céljából. Az Alkotmánybíróságtól hiánypótlási felhívást kaptam. A hiánypótlási felhívás fejléce szerint a beadványomat az Alkotmánybíróság az alábbi ügyszámon tartja nyilván:

Ügyszám: _____________________-1/2014

A hiánypótló felhívás szerint a beadványom azért lenne hiányos, mert nem terjesztettem elő „alkotmányjogi érvekkel alátámasztott kellő” indoklást. Ha jól értem az Ön megfogalmazását, akkor a beadványommal nem az a baj, hogy abban nincsen a jogsérelem megindokolva, hanem az, hogy a meglévő indoklás nincsen „alkotmányjogi érvekkel kellő” módon alátámasztva.

Bitskey Botond (Fotó: mti, Szigetváry Zsolt)

Bitskey Botond
(Fotó: mti, Szigetváry Zsolt)

A hiánypótló felhívásban Ön utal az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvény (Abtv.) 52. § (1) és (1b) bekezdéseire. Ezen rendelkezések elolvasása során azonban nem találtam meg, az Ön által elvárásként megfogalmazott: „alkotmányjogi érvekkel alátámasztott kellő” szófordulatot. Az indoklással kapcsolatos törvényi elvárásokat az Abtv. nevezett rendelkezésének b) és e) pontjai tartalmazzák. Ezen törvényhelyek szerint az alkotmányjogi panasz indítványt a panaszosnak meg kell indokolnia, de ez az indoklás nem kell, hogy „alkotmányjogi érvekkel alátámasztott kellő” indoklás legyen.

Abtv. 52. € (1b) […] a kérelem akkor határozott, ha egyértelműen megjelöli […]  e) az [alkotmányjogi érvekkel alátámasztott kellő] indokolást arra nézve, hogy a sérelmezett jogszabály, jogszabályi rendelkezés, […] miért ellentétes az Alaptörvény megjelölt rendelkezésével […]
(2011. évi CLI. törvény)

Ahhoz, hogy valaki képes legyen az Ön által elvárásként megfogalmazott kvalifikált indoklást megírni, elengedhetetlenül szükséges, hogy valamennyi jogi képzettsége legyen. Ezzel szemben az Alkotmánybíróság előtt a jogi képviselet nem kötelező. Emiatt nem várható el az sem, hogy a panaszosok a beadványaik benyújtása előtt a jogi egyetemeken alkotmánytan órákat látogassanak és a könyvtárban alkotmányjogi könyveket tanulmányozzanak. A törvény tehát nem várhatja el, hogy a benyújtott kérelmek az egyszerű indokláson túl, még „alkotmányjogi érvekkel alátámasztott kellő” indoklást is tartalmazzanak. A beadvány indoklásához elegendő, ha abból kiderül a jogsérelem lényege.

Ennek a feltételnek a beadványom megfelel. A jogsérelem lényege ugyanis az, hogy a törvényhozás a Bankmentő törvény 16. §-ával beavatkozik az igazságszolgáltatás munkájába és gátolja a polgári peres eljárások menetét. Az Alaptörvény érintett rendelkezéseit a beadványomban idéztem.

Amennyiben Ön ezzel a hiánypótlással elégedetlen, kérem az Alkotmánybíróságot, hogy végzésben utasítsa vissza az indítványomat (Abtv. 64. § c) pont), annak érdekében, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhassak jogorvoslatért.

Kelt: 2014. _____________________

aláírás

 

Download  Alkotmányjogi panasz – Hiánypítlási minta (2014.10.13) [291 KB]

scribd Alkotmányjogi panasz – Hiánypótlás minta (2014.10.13) [291 KB]

 

Hiánypótlás

Hiánypótlási Felhívás


Kérjük, támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt szereti: