A törvények benemtartásának kultúrája – Nyílt levél Bokros Lajosnak

Modern Magyarország Mozgalom Párt
Bokros Lajos
kapcsolat@moma.hu

Bokros Lajos MoMa

Bokros Lajos – MoMa

Tisztelt Bokros Lajos!

Néhány nappal ezelőtt elküldtük Önnek a PITEE egyesület angol nyelvű sajtóközleményét arról, hogy az Európai Bizottsághoz fordultunk a devizahiteles törvények miatt.

A közleményt azért küldtük el Önnek is, mert szeretnénk meggyőzni arról, hogy vizsgálja felül az álláspontját a Kúria második jogegységi határozatáról a lakossági devizahitelezés tárgyában. (A jogállam utolsó bástyája, 2014.06.17.)


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


Egyetértünk Önnel abban, hogy Magyarországon „polgárjogot nyert a nemfizetés kultúrája”. Mi ezt a megállapítást azonban kibővítenénk arra, hogy Magyarországon nincs kultúrája a szerződések – és a törvények betartásának. A „nemfizetés kultúrája” ugyanis pont abból ered, hogy a szerződések – és a törvények betartásának nincs kultúrája. Sőt, a nyilvánosan burjánzó korrupció is abból ered, hogy a törvények betartásának nincs kultúrája.

Egy jogállamban a bíróságok és az ügyészség (együtt az igazságszolgáltatás) alkotmányos kötelessége a szerződések – és a törvények betartását ellenőrizni és szükség esetén kikényszeríteni.

A magyar igazságszolgáltatás jelenlegi működése azonban alkalmatlan arra, hogy ennek az alkotmányos kötelességének eleget tegyen.
A kádári gulyásszocializmus [továbbá a Horthy-rendszer és a Monarchia] felelősséget nélkülöző évtizedeiben” ugyanis nem volt szükség arra, hogy az igazságszolgáltatás megszerezze azt a tudást, ami a szerződések és a törvények betartásának kikényszerítéséhez szükséges. Ennek hiányában pedig a társadalomban sem alakult ki a szerződések betartásának valamint a kötelességek teljesítésének kultúrája.

A magyar igazságszolgáltatás elégtelen működését jól mutatja a Kúria devizahiteles ítélkezési gyakorlata. Ugyanis a Kúria minden igyekezete arra irányul, hogy felmentse a bankokat a törvények benemtartásának a következményei alól. A devizahitelesek problémája tehát nem a „nemfizetés kultúrájából” ered, hanem a törvények benemtartásának kultúrájából. Emiatt a Kúria semmiképpen sem tekinthető a „jogállam utolsó bástyájának”. A Kúria ítélkezési gyakorlata ugyanis pont a törvények benemtartásának kultúráján alapul.

A jogállami kultúra kialakítása és ápolása az egész társadalom érdeke. Ennek megfelelően a fogyasztóvédelmi törvények betartásának kikényszerítése is az egész társadalom érdeke.
Ezzel szemben állandóan azzal szembesülünk a PITTE egyesület tevékenysége során, hogy Magyarországon a fogyasztóvédelmi törvények betartásáért csak populista jobboldali és antikapitalista baloldali szervezetek emelik fel a hangjukat.

Magyarországon azonban csak akkor lesz egy sikeres európai ország, ha a törvények betartásának kikényszerítését minden politikai párt számon kéri az igazságszolgáltatástól.

Üdvözlettel,
PITEE


Orbán Viktor Nyílt levél Orbán Viktornak:
A szavak helyes használatának a helyreállítása

2014. szeptember 16.

Kérjük, támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

Reklámok

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt kedveli: