Ki viseli a devizakockázatot?

Ha a deviza-hitelszerződések semmisek, akkor semmisek a szerződéseknek azok a rendelkezései is, amelyek az adósok vállára tették az árfolyamkockázatot.

Minden bizonnyal erről az egyszerű összefüggésről is szó esett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és a hazai bankok vezetőinek október 5. napján megtartott egyeztetésén.

A lakossági devizahitelek érvényességével kapcsolatos bizonytalanság ugyanis minden bizonnyal azon pontok közé tartozik, “amelyek jelenleg gátját képezik a banki hitelezés bővítésének” (A vállalkozói hitelezés fellendítéséről tárgyaltak, 2015.10.05).

PITEE-arfolyamkockazat

Egyeztetnek

A devizahitelek érvénytelensége jelenleg a Kúriát, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságát és az Európai Unió Bizottságát is foglalkoztatja.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


1. Mit vizsgál a Kúria?

Dr. Vezekényi “a bankoknak nem kell betartaniuk a törvényeket” Ursula őszre igért egy jogegységi döntést arról, hogyan kell érvénytelen szerződések esetén a bankoknak és ügyfeleiknek elszámolniuk egymással.

PITEE-A bankoknak nem kell betartaniuk a torvenyeket

Kialakult joggyakorlat.

A jogegységi döntés tartalmát már tudni lehet. A Kúria Joggyakorlat-elemző Csoportja ugyanis idén év elején már közzé tette a véleményét erről a kérdésől.

Download Az érvénytelenség jogkövetkezményeinek alkalmazhatósága kölcsönszerződéseknél (összefoglaló vélemény) (2015. február 3)

Dr. Vezekényi tanácselnök asszony pedig 2015. július 1-jén megtartott A fogyasztói kölcsönszerződések érvénytelenségének egyes kérdései” című konferencián ezt a véleményt olvasta fel szinte szóról-szóra (Előadás, 2015.07.01.).

Mindezek alapján illúzió azt gondolni, hogy a Kúria jogegységi döntése eltérne ettől a véleménytől.

Ha figyelmesen elolvassuk ezt a véleményt és követjük a “többségi álláspont“-nak nevezett gondolatmenetet, akkor az alábbi eredményre jutunk:

A devizahitelek semmissége esetén a szerződésnek az árfolyamkockázatot átruházó rendelkezései érvényben maradnak. Tehát az árfolyamkockázatot a szerződés semmissége esetén is a fogyasztó viseli. A Kúria bírái szerint ez a megoldás rendkívül előnyös a fogyasztóknak, mert ha a fogyasztók továbbra is viselik az árfolyamkockázatot, akkor nem kell piaci kamatot fizetniük a forintra váltott hitelösszeg után. (vö. vélemény 3.2.1 pontja)

Ez az érvelés jól mutatja, hogy a Kúria bírái elszántak arra, hogy az összes devizahiteles ügy eldöntése során súlyosan megszegjék hivatali esküjüket.

Fogadom, hogy a rám bízott ügyeket tisztességes eljárásban, részrehajlás nélkül, lelkiismeretesen, kizárólag a törvényeknek megfelelően bírálom el; hivatásom gyakorlása során az igazságosság és a méltányosság vezérel.”  (2011. évi CLXII. törvény a bírák jogállásáról és javadalmazásáról 22. § (1) bek. )

A fenti érvelés ugyanis nyilvánvalóan részrehajló a bankok javára, és szándékosan figyelmen kívül hagyja a törvényi rendelkezéseket.

Ha a Kúra a fenti tartalommal jogegységi döntést hoz , akkor minden devizahiteles pert el kell vinni a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig, ahhoz, hogy kikényszerítsük a devizahitelesek jogainak a tiszteletben tartását.  (Minden peres út Strasbourgba vezet, 2015. szeptember 10.)

2. Mit vizsgál a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága?

A strasbourgi bíróságon eddig négy eljárást indítottunk a devizahiteles törvények miatt. A bíróság a négy ügyből kettőt már nyilvántartásba vett.

 • 6614/15 sz. ügy: a bírósági eljárások 2015.12.31-ig szóló felfüggesztése miatt;
 • 27514/15 sz. ügy: a deviza-hitelszerződések törvény erejével kierőszakolt módosításai miatt;

további két ügy nyilvántartásba vételére még várunk:

 •  63 fogyasztó keresete az árfolyamkockázat fogyasztókra terhelése miatt (keresetlevél benyújtva: 2015.07.22.)
 • a PITEE egyesület OTP Bank elleni közérdekű keresetének a lezárása miatt (keresetlevél benyújtva: 2015.09.08)
 Emberi Jogok Európai Bírósága

Emberi Jogok Európai Bírósága

Ezeken kívül pedig még minimum két további keresetet készítünk elő

 • fogyasztók közös keresete a forintosítás árfolyama miatt
  (a regisztráció módjáról, hamarosan tájékoztatni fogunk mindenkit); 
 • autóhitelesek keresete a forintosítás árfolyama miatt
  (a javasolt alkotmányjogi panaszt hamarosan közzétesszük a weboldalunkon).

Kérjük az érintetteket, hogy figyeljék a weboldalunkat annak érdekében, hogy mindenki időben értesüljön a javasolt lépésekről!

3. Mit vizsgál az Európai Unió Bizottsága?

Az Európai Bizottsághoz 2014.12.17. napján nyújtottunk be panaszt a devizahiteles törvények ellen, amiben kértük a Bizottságot, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen.

CHAP(2015)00353

CHAP(2015)00353

Hasonló panaszt nyújtott be Dr. Léhmann György is, ezért a Bizottság jelenleg két ügyszámon is folytat vizsgálatot.

 • A PITEE egyesület által benyújtott panasz ügyszáma: CHAP(2015)00353
 • Dr. Léhmann György által benyújtott panasz ügyszáma:  CHAP(2015)00555

A Bizottság tájékoztatása szerint a két eljárás célja kideríteni, miért korlátozta a jogalkotó a fogyasztóknak azt a jogát, hogy felmondják a devizahiteles szerződéseiket.

CHAP(2015)00353 und CHAP(2015)00555 betreffen beide die Situation in Ungarn in Bezug auf Fremdwährungskredite (‘foreign exchange loans’) und die Möglichkeit, Verträge gemäß Richtlinie 93/13/EWG vom 5. April 1993 über missbräuchliche Klauseln in Verbraucherverträgen nach der Verabschiedung eines neuen Gesetzes durch das Ungarische Parlament (Akt XXXVIII von 2014) anzufechten. (EU Bizottság tájékoztatója, 2015.10.09.)

 

4. Mi fog történni a következő hetekben?

4.1. Újbb keresetet indítunk Strasbourgban a forintosítás miatt

PITEE-Forintositas-Jelzaloghitelek

Jelzáloghitelek

Az elkövetkező hetekben el fogjuk kezdeni a regisztrációját azoknak, akik 2015. július 31-ig benyújtották az Alkotmánybírósághoz az általunk javasolt alkotmányjogi panaszt (Mit tegyek ha elégedetlen vagyok az elszámolással?, 2015.05.11) , és szeretnék az ügyüket most tovább vinni a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára.

Tisztában vagyunk azzal, hogy az Alkotmánybíróság alig egy-két embernek válaszolt. Éppen ezért a regisztrációhoz NEM lesz szükség az alkotmánybíróság határozatára. A regisztrációhoz elegendő lesz csatolni a postai feladóvevényt, vagy tértivevényt, ami igazolja azt, hogy az alkotmányjogi panasz el lett postázva az alkotmánybírósághoz.

A regisztráció részleteiről hamarosan közzé fogunk tenni minden szükséges információt.

4.2.  Újbb alkotmányjogi panaszt teszünk közzé az autóhitelek forintosítása miatt

PITEE-forintositas-autohitelek

Autóhitelek

A parlament elfogadta az autóhitelek forintosításáról szóló törvényt.

Azok az autóhitelesek, akik szeretnék az ügyüket elvinni a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára, első lépésben egy alkotmányjogi panaszt kell majd benyújtaniuk az alkotmánybíróságra. Az alkotmánybíróság várhatóan az összes panaszt el fogja utasítani, de a deladóvevényt/tértivevényt majd mellékelni kell a strasbourgi bírósági eljáráshoz.

A szükséges alkotmányjogi panaszt hamarosan közzé tesszük a weboldalunkon.

5. Türelmüket és megértésüket kérjük!

Kérünk mindenkit, hogy türelemmel és megértéssel viselje, hogy mostanábban ritkábban teszük közzé bejegyzéseket a weboldalunkon.

Jelenleg sok időt és energiát fordítunk arra, hogy külföldön képviseljük a magyar devizahitelesek érdekeit. Ezt a munkát angol és német nyelven végezzük, ezért ezeket a dokumentumokat nem tesszük közzé.

Mi továbbra is azért dolgozunk, hogy kikényszerítsük a devizahitelesek jogainak a tiszteletben tartását. Sajnos a magyar bírói kar a hatalmi elit érdekeit védi. Ezért kénytelenek vagyunk az Európai Unióhoz és az Európa Tanácshoz fordulni segítségért.

Bankárkormány

Bankárkormány


Kérjük, támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:EJEB
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt szereti: