Az Alkotmánybíróság ismét elutasította a devizahitelesek beadványait

Az Alkotmánybíróság elutasította több, mint 700 devizahiteles beadványát a deviza-alapú hitelek piaci árfolyamon történt forintosításával kapcsolatban.

Az AB továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy a parlamentnek joga lenne törvénnyel beavatkozni magánjogi szerződésekbe. Továbbá az alkotmánybírák továbbra sem látnak összefüggést az Alaptörvény XXVIII. cikke és a törvény általi szerződésmódosítás között.

IV/1287/2015 sz. ügy 2015.12.01. napján kelt AB határozat [52] és [57] pontjai

 

Az Alaptörvény XXVIII cikke és az Emberi Jogok Európai Egyezményének 6. cikke megegyezik. Ezért az AB döntése megnyitja újra a lehetőséget arra, hogy a devizahitelesek az Emberi Jogi Európai Bírósághoz forduljanak jogvédelemért.

A néhány nappal ezelőtt közzétett nyílt levélünk az Európa Tanács elnökének pedig lehetővé teszi azt, hogy az érveinket ne csak az Emberi Jogok Európai Bírósága, hanem az Európa Tanács vezetői is megismerjék.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


A bírósági kereset benyújtására 6 hónap áll a devizahitelesek rendelkezésére.  A határidő a határozat kézbesítésekor kezdődik.

A beadvány elkészítése több hetet fog igénybe venni. Mi azon dolgozunk, hogy a jövő év elején elindíthassuk az eljárásokat. Addig is mindenkinek a türelmét kérjük!

Aki szeretné az ügyét a strasbourgi bíróság elé vinni, és akinek az AB most elutasította az alkotmányjogi panaszát, az továbbra is csatlakozhat az általunk indítandó eljárásokhoz:

Csatlakozzon a második csoportos strasbourgi keresethez! (2015.11.02)

Az eljárással kapcsolatos tudnivalókról a weboldalunkon keresztül mindenkit tájékoztatni fogunk.

IDÉZETEK AZ AB INDOKLÁSÁBÓL

[52] Az Alkotmánybíróság a szabályozás elsődleges célját (a fogyasztók védelme, az adósok megóvása az esetleges jövőbeni árfolyamváltozásból eredő terhektől) mérlegelve arra következtetésre jutott, hogy a szerződési jogba történő jogalkotói beavatkozásra alapvetően a clausula rebus sic stantibus elvének megfelelően került sor, de a Tv. 10. §-ával összefüggésben – a folyamatból való kimaradás lehetőségének a korlátozása miatt – felmerülhet a szerződési szabadságba történő beavatkozás indokolatlanságának, ésszerűtlenségének a problémája az alkotmányjogi panaszosok vonatkozásában.

[…]

[57] 4. Az Alkotmánybíróság végezetül megvizsgálta az indítványozóknak az Alaptörvény XXVIII. cikke sérelmére vonatkozó érveit is. Megállapította azonban, hogy a támadott rendelkezések és a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog között érdemi alkotmányossági összefüggés nincs. A folyamatban lévő bírósági eljárásokat (amelyeket a panaszosok jellemzően a szerződés érvénytelensége megállapítása érdekében indítottak) a Tv. rendelkezései – amelyek a jövőre nézve rendelkeznek a kötelező forintosításról – nem szüntetik meg, és nem is befolyásolják. Ezért az Alkotmánybíróság a panaszokat ebben a vonatkozásban megalapozatlannak tartotta és elutasította.

 

Bankárkormány

Bankárkormány

 


Kérjük, támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:EJEB
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

Reklámok

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt kedveli: