Jár-e jutalom azoknak a bíráknak, akik megszegik esküjüket? – Nyílt levél Dr. Handó Tündéhez

Sajtóhírek szerint az Országos Bírósági Hivatal (OBH) pénzjutalmat kíván osztani azoknak a bíráknak, akik március 31-ig lezárnak több, mint két éve húzódó ügyeket.

Ebbe a kategóriába beletartozik szinte az összes, korábban felfüggesztett devizahiteles per is.

Dr. Handó Tünde

Dr. Handó Tünde

Az OBH eljárása azt a benyomást kelti,  mintha az OBH pénzjutalommal akarná motiválni a bírákat arra, hogy megszegjék hivatali esküjüket.

A félreértések eloszlatása végett, nyílt levelet küldtünk Handó Tündéhez, az OBH elnökéhez.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


Országos Bírósági Hivatal
Dr. Handó Tünde
Elnök
1055 Budapest
Szalay u. 16.

Fax: +36-1/312-4453
obh@obh.birosag.hu

2016. február 25.

Tárgy: Jár-e jutalom azoknak a bíráknak, akik megszegik esküjüket?

Tisztelt Dr. Handó Tünde, elnök asszony!

Érdeklődéssel olvastam azt a hírt miszerint „Jutalmat kapnak a bírók, ha március végéig csökkentik az elhúzódó ügyek számát” (Csikász Brigitta, atlatszo.hu, 2016.02.19.).

Az elhúzódó ügyek számának csökkentése egy fontos cél. Különös tekintettel arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly felszólította Magyarországot arra, hogy csökkentse az elhúzódó ügyek számát.

Excessively long civil proceedings are a structural problem in Hungary; pilot-judgment procedure applied
Sajtóközlemény ECHR 249 (2015), 16.07.2015

Felmerül azonban a kérdés, vajon megfelelő megoldás-e a bíráknak pénzt fizetni azért cserébe, hogy az ügyeket gyorsabban lezárják?

Ez a módszer ugyanis magában hordozza annak a veszélyét, hogy a bírák a jutalom érdekében figyelmen kívül hagyják a tisztességes eljárás követelményeit.

Ráadásul, ha figyelembe vesszük azt, hogy jutalommal érintett ügyek közé tartozik az összes, korábban felfüggesztett devizahiteles per, akkor kívülállókban ez a megoldás azt a benyomást kelti, mintha az Országos Bírói Hivatal pénzjutalommal akarná motiválni a bírákat arra, hogy megszegjék hivatali esküjüket.

A bírói eskü szövegét a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény tartalmazza. Ezen törvény alapján minden bíró felesküszik arra, hogy a rá bízott ügyeket „tisztességes eljárásban” bírálja el.

Fogadom, hogy a rám bízott ügyeket tisztességes eljárásban, részrehajlás nélkül, lelkiismeretesen, kizárólag a törvényeknek megfelelően bírálom el; hivatásom gyakorlása során az igazságosság és a méltányosság vezérel.” (2011. évi CLXII törvény 22. § (1) bek.)

Az európai demokráciákban a „tisztességes eljárás” követelménye nem egy üres szólam, hanem évszázadok során kialakult szakmai követelmény. Ezt a követelményt az Emberi Jogok Európai Egyezményének 6. cikke tartalmazza. A „tisztességes eljárás” betartását pedig az Emberi Jogok Európai Bírósága felügyeli.

Egyezmény 6. CIKK Tisztességes tárgyaláshoz való jog: Mindenkinek joga van arra, hogy ügyét a törvény által létrehozott független és pártatlan bíróság tisztességesen nyilvánosan és ésszerű időn belül tárgyalja, és hozzon határozatot polgári jogi jogai és kötelezettségei tárgyában […].

A fentiekből egyenesen következik, hogy a bírák minden európai országban kötelesek úgy végezni munkájukat, hogy az megfeleljen az Emberi Jogok Európai Bírósága által kialakított joggyakorlatnak. Sőt, megszegi hivatali esküjét az a bíró, aki tevékenysége során nem veszi figyelembe az Emberi Jogok Európai Bíróságának a joggyakorlatát.

Orbán Viktor azt állította a Fidesz tavaly decemberi kongresszusán, hogy a devizahitelek ügye meg van oldva. Emiatt a kormányfő számára rendkívül fontos, hogy a devizahiteles perek a lehető leghamarabb lezáruljanak, és a bírósági ítéletek ne változtassák meg a devizahiteles törvények által létrehozott status quo-t.

A status-qou megőrzését szolgálja, többek között, a 2014. évi XL. törvény 37. §-a is. Ezt a rendelkezést jelenleg a bírák fenntartások nélkül alkalmazzák. Egyetlen olyan bíróról sem lehet hallani, aki megtagadná e törvényi rendelkezés alkalmazását.

A törvényi rendelkezés által megfogalmazott elvárás és a felajánlott pénzjutalom együttesen sok bírót motiválhat arra, hogy „önként” felvállalja az általa vitt devizahiteles perek gyors lezárását. A bírói kar jelenlegi működésének ismeretében pedig rendkívül valószínűtlennek tűnik az, hogy az így lezárt devizahiteles perek ítéleteit a másodfokú bíróságok megváltoztatnák.

 Emberi Jogok Európai Bírósága

Emberi Jogok Európai Bírósága

Ennek tükrében a bírák biztos jövedelem kiegészítésre tehetnek szert, ha teljesítik az OBH elvárásait. Ugyanakkor a 2014. évi XL. törvény 37. §-a előbb-utóbb az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé fog kerülni. Az EJEB eljárás végeredményeként pedig kiderülhet, hogy ennek a rendelkezésnek az alkalmazása sérti a tisztességes eljárás követelményét.

Ha ez így alakulna, akkor az EJEB ítélete egyértelmű bizonyítéka lesz annak, hogy azok a bírák megszegik hivatali esküjüket, akik ezeket a törvényeket alkalmazzák. Ezt a helyzetet csak súlyosbítaná, ha kiderülne, hogy a bírák az esküjük megszegéséért még pénzt is kaptak.

Az igazságszolgáltatás tekintélyének megőrzése érdekében, kérem, válaszolja meg az alábbi kérdéseket:

  1. Miylen szempontok szerint fogja az OBH osztogatni a jutalmazást?
  2. Pontosan hány forint jutalom jár azért, ha egy bíró lezár egy devizahiteles pert?
  3. Vissza kell-e a jutalmat fizetni, ha az EJEB megállapítaná, hogy a 2014. évi XL. törvény 37. §-a sérti az európai emberi jogokat?

Válaszát várva, maradok

tisztelettel:

PITEE

Független bíróságok

Független bíróságok


Kérjük, támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

Reklámok

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt kedveli: