Beperelte a PITEE az OTP-t. Fizethet-e osztalékot az OTP?

pitee-otp-duo

Törvény előtti egyenlőséget!

Megtámadta a PITEE a bíróságon az OTP közgyűlésének azt a határozatát, amelyik az osztalék kifizetéséről rendelkezik.

Az Egyesület, mint részvényes, azt kéri kereset levelében, hogy a Fővárosi Törvényszék helyezze hatályon kívül a 2015. évi éves jelentés elfogadásáról és az osztalék kifizetéséről szóló döntéseket, mert a közgyűlés azokat a törvényi követelmények megsértésével hozta.

DownloadPITEE keresetlevele az OTP ellen. Közgyűlési határozat megtámadása.
[2,2 MB] (2016 május 5.)


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


A PITEE egyesület elnöke elmondta, hogy az európai jog világosan meghatározza azokat a feltételeket, amelyeket közgyűlési határozatok meghozatala során be kell tartani. Ezen követelmények között szerepel az is, hogy az igazgatóságnak meg kell válaszolnia a részvényesek kérdéseit. Az OTP igazgatósága ennek a kötelezettségének nem tett eleget.

9. cikk
A kérdésfeltevés joga
(1) A közgyűlés napirendi pontjaival kapcsolatban minden
részvényesnek jogában áll kérdéseket feltenni. A társaságnak
meg kell válaszolnia a részvényesek által feltett kérdéseket.
2007/36/EK irányelv

A PITEE egyesület az iránt érdeklődött az OTP idei közgyűlésen, hogy milyen hatása lesz annak a bank pénzügyi helyzetére, ha a Strasbourgi emberi jogi bíróság kimondja, hogy a devizahiteles törvények sértik az adósok emberi jogait. Eddig már több mint 60 adós fordult a devizahiteles törvények miatt a strasbourgi bírósághoz. Az adósok azt sérelmezik, hogy a devizahiteles törvények az adósokra terhelik az árfolyamkockázat okozta költségeket. Ezzel szemben, ha a parlament nem hozott volna „adósmentő“ törvényeket, akkor a bankoknak kellene viselniük ezeket a költségeket (A Strasbourgi bíróság befogadta a devizahitelesek beadványait (második kör), 2016.03.29).

Az egyesület elnöke szerint a törvények teljesen ellentétesek az európai jogállami hagyományokkal. Az Európai Unió alapértékei védik a devizahiteleseket a kormány és a bankszövetség jogsértéseivel szemben. Éppen emiatt folytat a Európai Bizottság is jelenleg titkos tárgyalásokat a magyar kormánnyal a devizahiteles törvények jogszerűségéről (Titkos tárgyalások Brüsszelben a devizahiteles törvényekről, 2015.12.07.).

Az egyesület elnöke szerint az OTP igazgatóságának ki kell állnia a részvényesek elé, és el kell mondaniuk, mi a tervük arra az esetre, ha a strasbourgi bíróság az adósoknak ad majd igazat. Az osztalék kifizetése a bank pénzügyi helyzetét rontja. Erre a pénzre lehet, hogy az adósok kártalanítása érdekében szükség lesz.

VÉGE

DownloadPITEE keresetlevele az OTP ellen. Közgyűlési határozat megtámadása.
[2,2 MB] (2016 május 5.)

Bankárkormány

Bankárkormány

 


Kérjük, támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt szereti: