Küldjön nyílt levelet az Európatanács főtitkárának elnökéhez – Tisztelt Jagland úr

Az Emberi Jogok Európai Bírósága jelenleg több eljárásban is vizsgálja a magyar devizahiteles törvények jogszerűségét. A Velencei Bizottság pedig már több szakvéleményt is készített a magyar bírósági rendszer működéséről.

PITEE-Thorbjorn-Jagland

Thornbjørn Jagland

Jagland úr az Európa Tanács főtitkára. Jagland úr vezeti azt a nemzetközi szervezetet, amelyinek részei az Emberi Jogok Európai Bírósága, és a Velencei Bizottság. Jagland úrnak lehetősége van arra, hogy kezdeményezze a magyar Alkotmánybíróság joggyakorlatának felülvizsgálatát.

Kérjük, küldje el az általunk megfogalmazott nyílt levelet Jagland úrnak és kollégáinak, annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmét a devizahitelesek elnyomására! Az Európa Tanács közel 70 éve őrködik az emberi jogok betartása felett.

Itt az ideje, hogy az Európa Tanács vezetője tegyen végre érdemi lépéseket a devizahitelesek jogainak tiszteletbentartásáert!

Ebben a bejegyzésben találja a nyílt levelünk szövegét.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


Alkotmanybirosag - Clausula Rebus sic stantibus

A devizahiteles törvények sértik az emberi jogokat

Email Jagland úrnak és munkatársainak

Hívja fel az európai döntéshozók figyelmét a devizahitelesek elnyomására!

Küldje el az alábbi, rövid, magyar nyelven megfogalmazott emailt a felsorolt email cimekre!

Az emailt bárki elküldheti, aki tenni akar a devizahitelesek jogaiért. Az email elküldésének nincs határideje.  Kérjük, h azok is küldjék el ezt az email, akik korábban már küldtek nyílt levelet a PITEE egyesület felhívására!

Lepjen be a levelezőprogramjába. Kezdjen írni egy új emailt. Másolja be az alább felsorolt emailcímeket a “címzettek” sorba. Másolja be az alábbi tárgy megjelölést a “Tárgy” sorba. (A tárgy megjelölésen esetleg némileg változtasson, hogy nehezebb legyen a címzetteknek kiszűrni a leveleinket.) Másolja be a javasolt szöveget a “Szöveg” dobozba. Ha ezzel készen van, ne felejtse el aláírni a nevét az email végén! Miután aláírta az emailt, küldje el a címzetteknek.

— EMAIL —

Címzettek:
pressunit@coe.int;
echrpress@echr.coe.int;
openletterfx@gmail.com;
panos.kakaviatos@coe.int;

Tárgy:
Kérjük, vizsgálja meg az Európa Tanács az Alkotmánybíróság döntéseinek indokolását!

Szöveg:
Tisztelt Jagland úr!

Hivatkozással a PITEE egyesület 2017.11.16. napján kelt angol nyelvű nyílt levelére, kérjük, hogy az Európa Tanács vizsgálja meg az Alkotmánybíróság döntéseinek indokolását.

Az Alkotmánybíróság döntéseinek az indokolása nem felel meg az jogállami elvátrásoknak! Magyarország akkor lesz egy szabad és demokratikus ország, ha rendszertváltunk az igazságszolgáltatásban!

További információk: http://www.pitee.org/english

Üdvözlettel:

ALÁÍRÁS

— EMAIL VÉGE —

Köszönjük a segítségét! Amint választ kapunk a nyílt leveleünkre, akkor azt közzé fogjuk tenni a weboldalunkon (www.pitee.org)

Eddig 377-en csatlakoztak a felhívásainkhoz és küldtek emailt az európai döntéshozókhoz! (Első nyílt levél: Timmermans úr (Európai Bizottság Alelnöke), második nyílt levél: Lenaerts úr (Európai Bíróság Elnöke))

Hamarosan ismét közzé fogunk tenni egy újabb nyílt levelet, Európa egy másik vezetőjéhez címezve. Akkor is majd az Önök segítségét fogjuk kérni.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


A PITEE Egyesület nyílt levele

Thorbjørn Jagland
Secretary General

Council of Europe
Avenue de l’Europe
F-67075 Strasbourg Cedex

Budapest, 16 November 2017

Hungary
Case law of the Constitutional Court

Dear Mr Jagland,

We are deeply concerned by the deteriorating situation of the Hungarian judiciary.  We urge the Council of Europe to conduct a thorough analysis of the case law of the Hungarian Constitutional Court.

As a communist dictatorship, the Hungarian state was organised around the concept of democratic centralism until 1989. There was no separation of powers, parliament was the supreme organ of state power and the judiciary was subordinated to the parliament.

Hungary became a constitutional democracy after the peaceful political transition in 1989/1990. The peaceful transition, however, allowed communist-educated judges, prosecutors and university professors to remain in charge of the institutions.

The recent case law of the Hungarian Constitutional Court proves that democratic centralism is still an essential part of Hungarian legal culture. The Constitutional Court frequently approves legislation which infringes on the powers of the judiciary.

The Venice Commission reviewed the formal organisation and administration of the courts in its Opinions 663/2012 and 683/2012. The review we are asking for is a thorough analysis of the reasoning of judgements.

Perhaps we are stating the obvious, but an independent judiciary requires not only a stable democratic legal framework, but also judges who adhere to and apply the rule of law.

It appears to us that the decisions of the Constitutional Court do not meet European standards. The judges refuse to give sufficient reasons for their decisions and even ignore the applicants’ main arguments. It might be inconceivable that decisions lacking sufficient reasoning are recognised by the parties and scholars, but it must be borne in mind that the recognition of decisions in Hungarian legal culture is enforced by an authoritarian system and not by convincing arguments (s., e.g., Sec. 69-75 of Opinion 663/2012 Venice Commission).

There are more than 60 cases pending at the European Court of Human Rights that address the lack of separation of powers. The applicants have been waiting more than two years now for their cases to be heard (e.g., 6614/15, 27514/15, 45907/15).

As we are committed to changing Hungarian legal culture, we support Hungarian applicants bringing additional cases to the attention of the European Court of Human Rights. A recent Decision of the Constitutional Court provides new evidence for the lack of European standards (Decision 3166/2017. (VII. 6.)).

A change in Hungarian legal culture is essential for defending democracy, promoting European values and fighting corruption. We believe that this change will only be possible if it is actively supported by the Council of Europe.

Yours sincerely,

PITEE

Független bíróságok

Független bíróságok


Kérjük, támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt szereti: