Kijavítottuk az Európai Unió Bíróságának a sajtóközleményét

Kijavitottuk az Europai Birosag SajtokozlemenyetAz Európai Unió Bírósága hiányos és félrevezető sajtóközleményt tett közzé a C-932/19 számú ítéletről.

A közlemény hiányos, mert elhallgatja, hogy a devizahiteles törvények visszameőleges hatályúak. Pedig a visszamenőleges hatályra az Európai Központi Bank már 2014 júliusában felhívta a figyelmet.

A közlemény továbbá félrevezető, mert azt a benyomást kelti, mintha a bankok a devizahitelezés során betartották volna a hatályos törvényeket. Ez nyilvánvalóan nem igaz, hiszen a bankok megsértették, többek között, a régi Hpt. 213. §-át.

Olvassa el ebben a bejegyzésben az angol nyelvű sajtóközleményünk magyar nyelvű fordítását és azt hogyan módosítottuk a EUB sajtóközleményének a hiányosságoait.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


1. A PITEE egyesület angol nyelvű sajtóközleménye

Fordítás angol nylevről

37. számú Sajtóközlemény
Budapest, 2021. szeptember 24

Az Európai Bíróság (EUB) nem vetett véget a magyar fogyasztók adósságválságának. A C-932/19. sz. ügyben hozott ítélet jóváhagyja a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét sértő nemzeti jogszabályok alkalmazását. Aggodalomra ad okot, hogy az Európai Bíróság figyelmen kívül hagyta az európai értékek súlyos megsértését.

Ennek következtében a magyar devizaadósokat megfosztják attól a joguktól, hogy megszakítsák jogviszonyukat azokkal a bankokkal, amelyek ügyfelekként megkárosították őket. Az EUB szerint a fogyasztási kölcsönszerződés megsemmisítéséről szóló döntés a nemzeti bíróság szuverén mérlegelési jogkörébe tartozik, amet a fogyasztó kifejezett kívánsága nem írhat felül.

A magyar fogyasztóknak kétkedve fogadják ezt a dönést, mert az elmúlt években a magyar bíróságok szuverén mérlegelési jogkörüket az igazságszolgáltatás megcsúfolására használták. A magyar bírák úgy vélik, hogy a pénzügyi stabilitás fenntartása nagyobb érték, mint a jogállamiság tiszteletben tartása. Ezzel a vélekedéssel összhangban a magyar bíróságok mindeddig megtagadták a fogyasztók jogi védelmét a bankok tisztességtelen hitelezési gyakorlatával szemben.

Felszólítjuk az Európai Bíróság bíráit, hogy a folyamatban lévő C-472/20. sz. ügyben vizsgálják felül, hogy a magyar devizahiteles jogszabályok megfelelnek-e a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv (2005/29/EK) 13. cikkének és az Európai Unió alapértékeinek. (PN/Lombard).

Felhívjuk továbbá az Európai Bizottságot, hogy szorosan kövesse nyomon, hogyan alkalmazzák a magyar bíróságok a C-932/19. sz. ítéletet, mert az ítélet megfelelő alkalmazása jelentős anyagi terhet fog levenni minden magyar deviza adós válláról.

Az európai intézmények kötelessége, hogy elősegítsék a magyar jogi kultúra átalakítását a jelenlegi és a korábbi rendszerek demokratikus centralizmusából a jogállamiságba. Magyarországot azonban nem lehet egészséges és működő demokráciává alakítani, amíg a magyar végzettségű jogászok úgy vélik, hogy az úgynevezett egységességi döntések és a visszamenőleges hatályú jogszabályok megfelelnek a jogállamiság elvének. (Lásd a Velencei Bizottságnak az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségéről szóló jelentésének 70. szakaszát, CDL-AD (2010) 004; 1. rész, az Európai Központi Bank 2014. július 28-i CON/2014/59. Sz. )

PITEE

2. Kijavítottuk az Európai Unió Bíróságának a 144/21 számú sajtóközleményét

Az alábbi, kijavított, szöveget elküldtük a bíróság sajtóosztályára.

Download Töltse le a javított sajtóközleményt PDF formátumban.

1. oldal

20210902-ECJ-Press Release C-932-19 OTP cp210144en (markup) (1)

2. oldal

20210902-ECJ-Press Release C-932-19 OTP cp210144en (markup) (2)

Download Töltse le a javított sajtóközleményt PDF formátumban.


Bankárkormány

Bankárkormány


Ne küldjön adományt!

Köszönjük az elmúlt években küldött adományokat!

Kérjük, jelenleg NE küldjenek nekünk adományokat az ERSTE Banknál vezetett bankszámlánkra!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt szereti: