Árfolyamrés: 80.000.000.000 forint! Ez nem költség?

Magyarország egy olyan ország, ahol jobban jár az, aki hazudik, annál, aki igazat mond; ahol jobban jár az, aki áthágja a törvényeket annál, aki megpróbálja betartani őket.

penzeszsakokA közismert közmondás szerint

“a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát“.

Ez a népi bölcsesség arra utal, hogy a hazug emberek lebuktatásához általában elegendő józan paraszti ésszel végiggondolni a tényeket. A tények nem hazudnak. Aki viszont letagadja a tényeket az hazudik.

Tény: A hitelintézeti szektor 2012-ben összesen 80 milliárd forint nyereségre tett szert az árfolyamrés segítségével.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


A tények mérlegeléséhez nem kell jogi diploma. A tények mérlegeléséhez csak logikára van szükség, amit az iskolában már a négy matematikai alapművelettel együtt elsajátítanak a gyerekek.

1. Árfolyamrés az egyedi szerződésekben

Arról már többször írtunk, hogy az árfolyamrés által okozott többletköltséget, ki lehet számolni minden egyes deviza-alapú szerződés esetében. A számoláshoz elegendő ismerni a hitel tőkeösszegét valamint a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamok közötti különbség százalékos értékét (l. Árfolyamrés hatása a hitelek költségeire).

2. A bankszektor árfolyamrés bevétele

Az árfolyamrés okozta többletköltségek összegét azonban nem csak az egyedi hitel-szerződések szintjén lehet megállapítani, hanem tudni lehet azt is, hogy a hitelintézetek évente összesen mekkora nyereségre tesznek szert az árfolyamrés alkalmazásával.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete rendszeresen összegyűjti és weboldalán közzéteszi a hitelintézeti szektor összesített pénzügyi eredményeit. Ezekből az adatokból kiderül, hogy 2010-ben a bankok 119 milliárd forint bevételre tettek szert az árfolyamrés segítségével. Ez az összeg 2011-ben 67 milliárd forintra olvadt, mert hatályba lépett a hitelintézeti törvénynek az a módosítása, amelyik a lakáscélú szerződések esetében kötelezővé tette a középárfolyam alkalmazását. A törvénymódosítás miatt tehát a bankok kb. 50 milliárd forint bevételtől estek el. A bankok árfolyamrés bevétele 2012-ben 80 milliárd forint volt. A 2011. évhez mért emelkedés oka, feltehetőleg a forint árfolyamának a gyengülése volt.

2010 2011 2012
Realizált
árfolyamkülönbözet
(árfolyamrés)
119 Mrd. Ft. 67Mrd. Ft. 80 Mrd. Ft.

Töltse le és nézze meg a bankszektor 2012. évi eredményének kivonatát:

Arfolyamres (Arfolyamkulonbozet) - A koltseg ami nincs_page_001

3. Az OTP éves árfolyamrés bevétele

Az egyedi hitel-szerződéseken valamint a bankszektor összesített adatain kívül nyilvános az OTP Bank Nyrt. éves árfolyamrés bevétele is. A bank éves közgyűlése néhány nappal ezelőtt volt. A közgyűlésen a részvényesek elfogadták a bank éves jelentését. A jelentés szerint az OTP 2012-ben közel 18 miliárd forint bevételre tett szert az árfolyamrés segítségével.

Töltse le és nézze meg a az OTP Bank Nyrt. 2012. évi éves jelentésének kivonatát:

20130426-OTP Eves Jelentes 2012 (Kivonat, arfolyamres)_page_001


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre és Likeoljon minket a Facebookon, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


4. Az árfolyamrés nem költség?

Végezetül rakjuk egymás mellé a tényeket:

Tény: Az egyedi hitelszerződések esetében az árfolyamrés által okozott többletköltség matematikai módszerekkel meghatározható.

Tény: Az OTP Bank Nyrt. 2012-ben közel 18.000.000.000 Forint bevételre tett szert az árfolyamrés segítségével.

Tény: A bankeszektor 2012-ben 80.000.000.000 Forint bevételre tett szert az árfolyamrés segítségével.

Ezt az összeget a bankok elsősorban a devizahitelesektől kapják. A bankok bevételei a fogyasztók költségei.

Ennek ellenére ezeknek a tényeknek az ismeretében jutnak el a PSZÁF jogászai, a PBT tagjai és egyes bírók arra a következtetésre, hogy az árfolyamrés “nem költség“, hanem “számítási mód“. De ezek a nagytudású emberek azt már elhallgatják, hogy pont emiatt a “számítási mód” miatt növekednek meg a fogyasztók költségei.

Magyarország egy olyan ország, ahol jobban jár az, aki hazudik, annál, aki igazat mond; ahol jobban jár az, aki áthágja a törvényeket annál, aki megpróbálja betartani őket, mert Magyarországon sok olyan ember kerül döntési pozícióba, aki nem tudja, vagy nem akarja józan paraszti ésszel végiggondolni a tényeket.


Kérjük támogassa egyesületünk tevékenységét!

A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

1 Responses to Árfolyamrés: 80.000.000.000 forint! Ez nem költség?

  1. […] bankszektornak: a PITEE Egyesület PSZÁF-adatra támaszkodó számítása szerint szerint 2012-ben 80 milliárd forintot nyertek rajta a pénzintézetek. A nagy indulatokat kavaró ügyben ítélet a következő, július […]