Nem kell devizahiteles kárpótlási törvény

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Dobrev Klára (DK) és Jakab Péter (Jobbik) a devizahitelesek átverésével kívanja egyengetni politikai karrierjét. Az Európai Unió Bíróságának C-932/19. számú ítélete alapján nincsen szükség újabb devizahiteles törvényre!

Az ítéletet alapján a magyar bíróságok kötelesek a régi Hitelintézeti törvény 213. § (1) bek. c) pontja alapján elszámoltatni a bankokat! Ha minden devizahitel semmis, akkor a bankok kötelesek visszafizetni az adósoknak a devizahitelezésen elért teljes nyereségüket.

stopdobrevstopjakab-szoveggel

Dobrev Klára (DK) és Jakab Péter (Jobbik) alkalmatlanok egy demokratikus jogállamban politikai tisztséget betölteni, mert törvényhozási javaslatukkal nyilvánvalóvá tették, hogy fogalmuk sincs arról mit jelent a hatalmi ágak szétválasztásának követelménye.

Felhívjuk a devizahitelesek figyelmét, hogy ne dőljenek be a hamis ígéreteknek, és ne adják szavazatukat olyan politikusokra, akik nem tudják mit jelent az, hogy jogállam.

Olvassa el a PITEE egyesület álláspontját Dobrev Klára (DK) törvényjavaslatáról.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


hitelsikerek

Kivonat a 2021. szeptember 8. napján kelt interjúból:

Hitelsikerek: Az EUB ítéletének a kihirdetése után a Demokratikus Koalíció (DK) egy hárompontos megoldási javaslatot tett közzé a devizahitelesek helyzetére. Ezek a pontok az elsétálás jogának a bevezetése, az adósok kárpótlásának az előírása és a végrehajtások/kilakoltatások felfüggesztése. Mit gondol erről a javaslatról? Mit tehetnek a politikai pártok a devizahitelesek érdekében?

PITEE: A DK javaslata jól mutatja, hogy Magyarországon a jogállami elveket nem a Fidesz-kormány számolta fel, hanem Magyarországon a jogállami elvek betartásának nincsenek társadalmi hagyományai.

Az elsétálás jogát nem lehet a devizahitelesek javára bevezetni, mert az visszamenőleges hatályú jogalkotás lenne. A visszamenőleges hatályú jogalkotás pedig egy jogállamban kizárt. A végrehajtások/kilakoltatások felfüggesztésére nincs szükség új törvényre, hanem a közjegyzőknek egyszerűen alkalmazniuk kellene a régi Hpt. 213. § (1) bekezdését. Ha ugyanis egy szerződés semmis, akkor a közjegyzőknek meg kell tagadniuk a végrehajtható okirat kiállítását. Végrehajtható okirat nélkül pedig nincs végrehajtás. Ami pedig az adósok “kárpótlását” illeti, érdekes lenne tudni, vajon hogyan számolná ki a DK az adósoknak visszajáró összeget. Erről a DK javaslata hallgat. Egy jogállamban a DK is szabadon javaslatot tehet arra, hogyan kellene a régi Hpt. 213. § (1) bekezdését értelmezni. Az ő javaslatuk is része lehetne a nyilvános vitának. Mi a DK javaslatát is szívesen megvitatjuk.

A devizahitelesek ügyét kizárólag a bíróságok tudják megoldani. Abba ne avatkozzon bele se a kormány, se a parlament. A devizahitelesek nehézségei azonnal meg fognak oldódni, amint elkezdenek a magyar bíróságok jogállami módon ítéleteket hozni.

Ezen gondolatmenet alapján a pártok nem tehetnek semmit a devizahitelesek érdekében.

A pártok esetleg az egész ország érdekében azon elgondolkodhatnának, hogyan lehetne a választások után jogállami eszközökkel eltávolítani azokat a bírákat a bírói karból, akik az elmúlt években a nevüket adták a devizahiteles perek elcsalásához. Továbbá azon is elgondolkodhatnának, hogyan kellene a jogászképzést úgy átalakítani, hogy Magyarországon ne kapjon jogi diplomat az a joghallgató, aki azt hiszi, hogy a visszamenőleges hatályú jogalkotás összeegyeztethető a jogállamiság elvével.

Interjú C-932/19
Posted on 2021.09.08. By P. A.

Tudta, hogy a DK és a jobbik parlamenti képviselői megszavazták a korábbi devizahiteles törvényeket?

dobrev klara-jakab peter-devizahitel-jogallamDobrev Klára (DK) és Jakab Péter (Jobbik) amnéziában szenvednek, mert úgy tesznek, mintha kizárólag az Orbán kormány lenne felelős a devizahitelesek kifosztásáért.

Ezzel szemben a valóság az, hogy 2014-ben az ún. devizahiteles törvényeket a Demokratikus Koalícíó és a Jobbik parlamenti képviselői is megszavazták. A szavazás eredménye 184 igen és egyetlen egy ellenszavazat volt. (lsd. lent)

Ha nem lennének a devizahiteles törvények akkor a devizahitelesek már 2014-ben megszabadultak volna a devizahitelek terhétől.

20140406-T-465 torvenyjavaslat DH1

Éppen ezért ÁLLÍTSÁTOK MEG TERÉZANYUT (és APUT) mert nincsen szükség újabb devizahiteles törvényekre!

Bankárkormány

Bankárkormány


Ne küldjön adományt!

Köszönjük az elmúlt években küldött adományokat!

Kérjük, jelenleg NE küldjenek nekünk adományokat az ERSTE Banknál vezetett bankszámlánkra!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.