A devizahitelesek ügye foglalkoztatja az európai demokratikus intézményeket

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapest, 2015. január 5.

Az Európai Bizottság vizsgálja a devizahiteles törvényeket, és az Alkotmánybíróság kapcsolódó határozatait. Hamarosan elindul a devizahitelesek első perhulláma az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

Vĕra Jourová

Vĕra Jourová, igazságügy és fogyasztóvédelm

A Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) tavaly júliusban felhívta az Igazságügyi Miniszter figyelmét arra, hogy a devizahiteles törvények több szempontból is ellentétesek az európai jogállami hagyományokkal.

Egy demokratikus jogállamban az igazságszolgáltatás ugyanis kizárólag a bíróságok feladata. Emiatt sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét az, ha a parlament törvénnyel beavatkozik a devizahitelesek és a bankok közötti jogvitákba.


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


A PITEE az elmúlt hónapokban két eltérő tartalmú alkotmányjogi panasz benyújtását javasolta a devizahiteleseknek, annak érdekében, hogy kivédjék a devizahiteles törvények által okozott jogsértéseket.

Az Alkotmánybíróság információi szerint már több száz devizahiteles élt ezzel a lehetőséggel. Az Alkotmánybíróság azonban még nem tűzte napirendre ezeknek a panaszoknak az elbírálását.

Az elmúlt hetek eseményei mutatják, hogy az állami szervek nem kívánnak a devizahiteles törvényekkel kapcsolatos fenntartásokkal foglalkozni. Az Alkotmánybíróság decemberi döntései pedig előrevetítik, hogy a devizahitelesek ügye az Emberi Jogok Európai Bírósága elé fog kerülni.

A PITEE egyesület szakértői jelenleg vizsgálják annak a lehetőségét, hogy lehet-e akkor is az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni jogvédelemért, ha az Alkotmánybíróság továbbra sem tűzi napirendre a devizahitelesek panaszait.

EU Bizottság

EU Bizottság

November végén az Európai Bizottság is felfigyelt a devizahiteles törvények visszáságaira.

A törvényekkel kapcsolatos tájékozódás során az Európai Bizottság felkérte a PITEE egyesületet is, hogy fogalmazzuk meg fenntartásainkat.

Ennek a felkérésnek eleget tettünk, és kértük az Európai Bizottságot, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást (l. lent) Magyarországgal szemben, ha a bankok és a bíróságok a devizahiteles törvényeket a jelenlegi tartalmukkal végrehajtják. A devizahiteles törvények ugyanis ellentétesek az Európai Unió Alapjogi Chartájának 47. cikkével.

A weboldalunkon mindenkit tájékoztatni fogunk az Európai Bizottság lépéseivel valamint az Emberi Jogok Európai Bíróságán indított eljárásokkal kapcsolatban.

PITEE

Kötelezettségszegés megállapítása iránti kereset
A Bizottság olyankor indít kötelezettségszegési eljárást a tagállamok valamelyikével szemben, ha véleménye szerint az nem tesz eleget az uniós jog szerinti kötelezettségeinek. Ilyen eljárást az uniós tagállamok is indíthatnak.
A Bíróság mindkét esetben megvizsgálja az állításokat, és ítéletet hoz. Ha a Bíróság megállapítja a kötelezettségszegést, akkor az érintett ország köteles azonnal megszüntetni azt. Ha az érintett ország nem tesz eleget az ítéletben foglaltaknak, akkor a Bíróság pénzbírságot szabhat ki.
forrás: Az Európai Unió Bírósága

Bankárkormány

Bankárkormány


Kérjük, támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

1 Responses to A devizahitelesek ügye foglalkoztatja az európai demokratikus intézményeket

  1. […] Unió Alapjogi Chartájának a megsértését jelenleg az Európai Unió bizottsága vizsgálja (A devizahitelesek ügye foglalkoztatja az európai demokratikus intézményeket, […]