Nyilvános vitára hívjuk Dr. Korba Szabolcsot!

Dr. Korba Szabolcs – az OTP Bank Nyrt. lakossági jogi főosztályának vezetője – előadást tartott 2013. november 7. napján a Magyar Lízingszövetség konferenciáján.

A hírek szerint Dr. Korba Szabolcs értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a bíróságok egyre többször semmisítik meg az OTP Bank egyoldalú szerződésmódosítását lehetővé tevő általános szerződési feltételt.

Az ítéletek miatt Dr. Korba Szabolcs úgy gondolja, hogy a bírók “nem értik a devizahitelezés lényegét, oksági összefüggéseit“. Álláspontja szerint “a semmisségi perek társadalmi szempontból zsákutcának számítanak, hiszen itt szociális kérdésről van szó“.

Sorra bukják a pereket a devizahitelesek
napi.hu, 2013.11.07.

PITEE-Nyilvanos Vita

Olvassa el Dr. Korba Szabolcsnak küldött meghívónkat!


Iratkozzon fel a jobb-oldali oszlopban a Hírlevelünkre, Likeoljon minket a Facebookon és kövessen minket a Twitteren, hogy az elsők között értesüljön az eredményeinkről!


figyelem-02

A nyilvános vita elmarad!

Bővebben
2013.11.25.

OTP Bank Nyrt.
Dr. Korba Szabolcs
Vezető jogtanácsos
Budapest
Nádor utca 16.
1051

Tisztelt Dr. Korba Szabolcs!

A Fővárosi Törvényszék  2013. november 29. napján fogja tárgyalni azt a közérdekű kereset, amit a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület indított történetesen az OTP Bank Nyrt. ellen, az egyoldalú szerződésmódosítását lehetővé tevő általános szerződési feltétel érvénytelenítése céljából (Tárgyalás – Közérdekű Kereset az OTP ellen – 2013.11.29).

Ha elolvassa a keresetlevelet (keresetlevél, 2011. november 16.), akkor láthatja, hogy NEM azért támadjuk az  egyoldalú szerződésmódosítást  lehetővé tevő általános szerződési feltételt mert megkérdőjelezzük az egyoldalú szerződésmódosítás jogszabályi elismerését. Ezt az elvet mi is ismerjük, és elfogadjuk.

Egyesületünk azt sérelmezi, hogy az OTP Bank Nyrt. által alkalmazott rendelkezésből nem derül ki, hogy milyen mértékű körülményváltozás, milyen mértékű szerződési feltételváltozást, azaz praktikusan törlesztőrészlet-változást okoz. Előadásában Ön is hangsúlyozta ennek a feltételnek a szükségességét.

“Az egyoldalú szerződésmódosítás csak látszólag áll szemben a pacta sur servanda elvével – vélekedett a jogász, aki egy múlt heti bírósági ítéletet idézett, amely szerint “az egyoldalú szerződésmódosítás jog annak jogszabályi elismerése, hogy hosszabb távú jogviszonyokban szükség van olyan mechanizmusra, ami biztosítja azt, hogy szolgáltatás és ellenszolgáltatás valóban egyenértékű legyen, hogy a hosszútávú szerződés ideje alatt a szolgáltatás (kölcsön) és annak ellenértéke (törlesztés) között a szerződés megkötésekor kialakult értékegyensúly fennmaradjon.” A szerződésben meg kell határozni, hogy milyen mértékű körülményváltozás milyen mértékű szerződési feltételváltozást, azaz praktikusan törlesztőrészlet-változást okoz, ám a Legfelsőbb Bíróság korábban korábban elismerte, hogy a változások mértékét nem lehet előre látni.”
Sorra bukják a pereket a devizahitelesek
napi.hu, 2013.11.07.

Ön az OTP Bank vezető jogtanácsosa, ezért az Ön felelőssége gondoskodni arról, hogy a bank lakossági, fogyasztási kölcsönszerződései minden tekintetben megfeleljenek a törvényi feltételeknek. Emiatt az OTP Bank ügyfelei és részvényesei egyaránt Öntől várnak magyarázatot arra, hogy miért merülnek fel nyilvánvaló kétségek a szerződések érvényességével kapcsolatban.

Egy jogállamban a bírósági eljárások egyik legfontosabb funkciója szabályozott kereteket adni egy nyilvános vita lefolytatásához. A november 29-dikei tárgyalás kiváló lehetőséget teremt Önnek arra, hogy a nyilvánosság előtt elmondja érveit és megpróbálja meggyőzni a bíróságot arról, hogy az OTP Bank szerződései megfelelnek – az Ön által is megfogalmazott – elvárásoknak.

Egyetértünk Önnel abban, hogy a magyar bíróságok munkáját lehet kritizálni. A magyar igazságszolgáltatás működése átláthatatlan. Nem csak Önt, hanem a fogyasztókat is bizonytalanság tölti el amiatt, hogy a bíróságok egymásnak teljesen ellentmondó ítéleteket hoznak.

Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy Ön úgy kritizálja a bíróságok munkáját, hogy közben egyetlen bírósági eljárásban sem vesz részt személyesen. Egy pénzügyi konferencia zárt közösségében könnyű arra panaszkodni, hogy a “bírók nem értik a devizahitelezés lényegét, oksági összefüggéseit“.

Jöjjön el és mondja el érveit a nyilvánosság előtt!

Üdvözlettel

1988

EDDA-Valtozó idok

Edda Művek

Változó idők

Hetedik nagylemez

.

2011


OTP Gresa_Istvan

Gresa István

OTP Bank Nyrt.
vezérigazgató-helyettes

Állunk a perek elébe

Üzent az OTP a perre készülő devizahiteleseknek
Menedzsment Fórum, 2011.08.11.

.

2013

OTP-Korba Szabolcs

Dr. Korba Szabolcs

OTP Bank Nyrt.
vezető jogtanácsos
lakossági jogi főosztály

“A bírók nem értik a devizahitelezés lényegét, oksági összefüggéseit”

Sorra bukják a pereket a devizahitelesek
napi.hu, 2013.11.07.

.

Kérjük, támogassa egyesületünk tevékenységét!
A legkisebb adomány is számít.

Bankszámlaszámunk: Számla tulajdonos:
Pénzügyi Ismeretterjesztő és
Érdek-képviseleti Egyesület

Számlavezető Bank:
ERSTE Bank Hungary Zrt.

Bankszámlaszám
11600006-00000000-40556309

Támogatását nagyon köszönjük!

2 Responses to Nyilvános vitára hívjuk Dr. Korba Szabolcsot!

  1. […] Ezen a héten pénteken kellett volna a Fővárosi Törvényszéknek tárgyalnia az OTP Bank Nyrt. ellen benyújtott közérdekű keresetünket (l. Tárgyalás 2013.11.29). Erre a napra hívtuk nyilvános vitára Dr. Korba Szabolcsot, az OTP vezető jogtanácsosát (l. Nyilvános vita). […]

  2. […] szerződési feltételváltozást, azaz praktikusan törlesztőrészlet-változást okoz” (Nyilvános vitára hívjuk Dr. Korba Szabolcsot!, 2013.11.07.). Dr. Korba Szabolcs valószínűleg most a térdét csapkodja nevetésében, amikor […]